Уряд продовжить допомагати постраждалим шахтарям за рахунок інших

П'ятниця, 30 вересня 2011, 09:44

Уряд вирішив в 2012 році зберегти практику дотування виплат допомоги постраждалим від нещасних випадків у вугільній галузі за рахунок інших галузей.

У розпорядження видання "Комерсант Україна" потрапив урядовий законопроект, що містить зміни до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування", яким змінюється розмір єдиного соціального внеску в залежності від класу професійного ризику виробництва, а також структура перерозподілу внеску між фондами.

Розмір пенсійного платежу залишається 33,2%, страхування на випадок безробіття - 1,5%, а тимчасової втрати працездатності - 1,4%. Однак внески на страхування від нещасного випадку будуть переглянуті.

Вже з 1 січня 2012 року будуть змінені внески за ризиковими класами виробництва.

Реклама:

З 1-го по 19-ту категорію ризику єдиного соціального внеску знижується всього на 0,2-1 процентний пункт - до 36,66-37,13%.

Після 20-го класу розміри внесків почнуть зростати: наприклад, по 66-му класу - лісопильне виробництво і виготовлення металевих конструкцій - з 42,72% до 48,65%.

І лише за останньою, 67-ї категорії - підземний видобуток кам'яного вугілля він залишиться на максимальному поточному рівні в 49,7%.

Необхідність зміни ставок ЄСВ за класами ризику викликана введенням нового класифікатора професій ДК009: 2010.

Вугільники, таким чином, як і колись, будуть платити до фонду соцстрахування від нещасного випадку на виробництві 13,6% з фонду зарплати.

Директор департаменту розвитку соціального страхування Федерації роботодавців України Юрій Кузовий зазначає, що в Міністерстві соціальної політики вирішили зберегти практику дотування шахт за рахунок інших галузей економіки.

За його словами, ще в середині липня в ФРУ погодилися з пропозицією правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Їм пропонувалося встановити навантаження для вугільну галузь в 25%, тоді інші галузі отримували б зниження розмірів ставки.

"Але Мінсоцполітики безпідставно проігнорувало рішення фонду і неправомірно запропонувало власний варіант законопроекту, хоча в їх повноваження не входить зміна розміру тарифів. Мало того, що вони не поліпшили нинішню ситуацію, а ще погіршили її", - сказав пан Кузовий і додав, що вугільна галузь використовує 65% всіх коштів фонду.

У ФРУ впевнені, що урядовий документ ще більше збільшує диспропорції при визначенні страхових тарифів, особливо для виробничих, промислових підприємств і товаровиробників.

Для них ставка ЄСВ збільшується в діапазоні від 0,3-5,93 процентних пункту.

В пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що солідарна частина страхового внеску для інших видів економічної діяльності після збереження тарифу для найбільшого, 67-го класу ризику становитиме 0,54%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: