"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ звітує про позитив платіжного балансу

П'ятниця, 30 вересня 2011, 09:25

За підсумками серпня Нацбанк зафіксував профіцит платіжного балансу в обсязі 214 мільйонів доларів.

Про це повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, пише видання "Комерсант Україна".

Він звернув увагу на те, що серпневий показник виявився вдвічі кращим показника липня - 108 мільйонів доларів.

Цей результат був досягнутий завдяки дворазовому - з 682 мільйонів до 1,23 мільярда доларів - прискоренню припливу іноземної валюти по фінансовому рахунку.

Реклама:

Цьому сприяли як поліпшення сальдо за кредитами та облігаціями - з 170 мільйонів до 625 мільйонів доларів, так і прискорення припливу прямих іноземних інвестицій - з 415 мільйонів до 939 мільйонів доларів.

Такого значного обсягу іноземних інвестицій в Україні не було навіть у квітні-травні 2011 року, коли у країну двома траншами надійшли кошти від приватизації 92,79% акцій "Укртелекому".

Причина такого прискорення припливу інвестицій не уточнюється, але акціонери ПриватБанку 8 серпня дозволили кіпрській компанії Triantal Investments викупити акцій на 3,385 мільярда гривень - 423 мільйони доларів.

У той же час у серпні майже двократно погіршився відтік валюти за рахунком поточних операцій - з 774 мільйони до 1,023 мільярда доларів.

Погіршення відбулося на тлі прискорення темпів експорту товарів з 26,4% до 35,8% завдяки "розкріпаченню аграрного експорту".

Однак у зв'язку зі збільшенням поставок продукції машинобудування прискорилися і темпи імпорту - з 26,3% до 33,5%.

В цілому за підсумками восьми місяців позитивне сальдо платіжного балансу покращилося до 2,11 мільярда доларів.

"Формально ситуація з припливом валюти в країні дуже хороша. Однак у такому випадку відразу виникає питання, навіщо при такій позитивній динаміці Нацбанку треба було приймати у вересні такі радикальні заходи зі стабілізації платіжного балансу, як стерилізація гривні і введення обмежень на покупку готівкової валюти фізичними особами ", - дивується президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Відтік валюти з банківського сектора знизився в серпні до 600 мільйонів доларів, тоді як в липні він становив 733 мільйона доларів.

За оцінками економістів, велика ймовірність того, що вже за підсумками вересня платіжний баланс виявиться дефіцитним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!