"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єврокомісар обіцяє, що Україна буде головним транзитером газу

П'ятниця, 30 вересня 2011, 09:02

Україна залишиться головним і найбільш важливим транзитером газу до Європи.

Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер на спільному брифінгу з міністром енергетики Юрієм Бойком після двосторонньої зустрічі, передає УНІАН.

"Україна і надалі залишиться найбільш важливою країною транзитером газу з Росії до Європейського Союзу", - сказав Еттінгер.

Він зазначив, що ЄС споживає близько 500 мільярдів кубометрів газу, 125 мільярдів із цього обсягу надходить з Росії, і 80% російського газу - 100 мільярдів кубометрів надходить до Європи через українську ГТС.

Еттінгер підкреслив, що в перспективі ЄС збільшить споживання газу на 100 мільярдів кубометрів, і обсяг газу, що закуповується в Росії, може становити 30, а можливо і 25%.

"Я вважаю, що Російська Федерація в цьому балансі представлятиме 30%, якщо не 25. І якщо на майбутнє у нас така перспектива, то необхідно вважати, що Україна як була, так і залишиться найбільш важливим транзитером газу", - зазначив єврокомісар.

"Це означає, що ГТС України необхідно модернізувати і підтримувати на максимально технічному рівні, щоб забезпечувати стабільні поставки газу до Європи", - сказав Еттінгер.

Єврокомісія готова надати консультативну допомогу у реформуванні НАК "Нафтогаз України", заявив єврокомісар.

"Ця процедура перебуває в руках Міністерства енергетики України та українського уряду. Ми зі свого боку готові надавати і будемо надавати консультаційну підтримку", - сказав Еттінгер.

При цьому він висловив сподівання, що суттєвий прогрес у питанні реформування "Нафтогазу" може бути досягнутий протягом найближчих 6 місяців.

"Ми намітили собі цілі і зробимо все можливе, щоб у наступні 6 місяців ми якомога більше наблизилися до виконання цієї мети", - сказав він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!