Україна розбиратиметься у Стокгольмі з Росією в останню чергу - Янукович

Субота, 3 вересня 2011, 13:10
Дiалог мiж Україною та Росiєю з питання перегляду газових контрактiв буде продовжено, незважаючи на умови росiйської сторони про можливiсть зниження цiни на росiйський газ у разi об'єднання "Нафтогазу" i "Газпрому".

Про це заявляє президент Вiктор Янукович, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми постiйно в дiалозi, i у Душанбе пiд час самiту глав держав-учасниць СНД дiалог ще буде продовжено", - сказав вiн українським журналiстам у Душанбе в суботу.

Водночас Янукович зазначив, що питання перегляду цiн на газ не нове, i дiалог iз цього питання триває вже пiвтора року.

При цьому вiн наголосив, що такi переговори мають бути постiйними мiж такими партнерами, як Україна та Росiя, товарообiг мiж якими сягнув 50 мільярдів доларів.

Реклама:

"Тому ми зобов'язанi це питання вирiшувати спiльно. Iншого шляху немає. Але яким способом - час покаже", - додав вiн.

Вiдповiдаючи на уточнювальне запитання, чи має намiр Україна звертатися до Стокгольмського суду у разi, якщо Росiя не погодиться на перегляд газових контрактiв, Янукович зазначив, що розглядає суд як останню iнстанцiю.

"Сподiваюся, у нас вистачить мудростi знайти рiшення спiльне, без суду. I я розглядаю суд як уже останню iнстанцiю, коли буде вичерпано пiд час переговорiв усi нашi можливостi", - сказав вiн.

Водночас, коментуючи заяви про можливiсть звернення України до Стокгольмського суду, Янукович зазначив, що припущення, висловленi з цього питання полiтиками, представниками виконавчої влади або представниками юридичних iнституцiй, "завжди будуть".

"Але цi питання вирiшуватимуться, я переконаний у цьому, на найвищому рiвнi", - наголосив вiн.

Президент нагадав, що пiсля пiдписання газових контрактiв Україна вимушена витрачати великi кошти i зазнає зайвих збиткiв.

Крiм того, вiн зазначив, що угоди мiж господарюючими суб'єктами - "Нафтогазом" i "Газпромом" - було пiдписано без урахування українсько-росiйських мiжнародних угод, "а точнiше, з порушенням цих угод".

Янукович наголосив, що "Нафтогаз" не мав повноважень пiдписувати у 2009 роцi контракти без директив.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!