Арбузов хоче продавати "золоті" сертифікати Нацбанку

Субота, 3 вересня 2011, 11:58

Національний банк готує низку заходів з метою обмежити "перетікання" заощаджень населення в готівкову валюту.

Про це інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" повідомив глава НБУ Сергій Арбузов.

"Для населення, щоб його заощадження не переводилися в готівкову валюту та не перетікали на споживчий ринок, теж готуються спеціальні інструменти", - розповів Арбузов.

"Наприклад, Національний банк сьогодні дуже серйозно думає над випуском сертифікатів, прив'язаних до золота, яке є в наших резервах", - повідомив Арбузов.

Реклама:

Він висловив упевненість, що такий інструмент буде затребуваний у населення, оскільки допоможе людям диверсифікувати свої заощадження та захистити від валютних ризиків.

"Це інструмент, який допоможе задовольнити потребу охочих зберегти свої заощадження в золоті, яке, на відміну від будь-яких валют, не девальвує та не піддається впливу інфляції. Тому якщо люди одержать можливість зберігати свої гроші в прив'язці до золота, а не до долара чи євро, то економіка від цього лише виграє", - упевнений Арбузов.

Голова НБУ відзначив, що регулятор зараз дуже активно цим питанням займається, і найближчим часом зробить відповідне оголошення.

"У нас буквально щойно закінчилася нарада з цього питання, були роздані відповідні доручення, і вже через тиждень-два в нас буде готова вся відповідна інформація. Буде розроблене положення про випуск сертифікатів, визначено процедуру, умові", - повідомив Арбузов.

За його словами, агентами з продажу населенню таких сертифікатів передбачається використовувати банки.

А оскільки цей інструмент все-таки монетарний, то конкурувати з банками за ресурси населення НБУ таким чином ніяк не буде.

"Та як тільки відчуємо, що позабанківський долар уже прийшов у систему і ми почали "перетягати" гроші з комбанків, то підемо з цього ринку", - запевнив глава НБУ.

Він також повідомив, що при випуску сертифікатів Нацбанк усвідомлено має намір використовувати як заставу саме золото з резервів НБУ.

"Адже наші громадяни, знаючи, що ці папери підкріплені не тільки гарантіями Нацбанку, а й живим металом, із задоволенням вкладатимуть у цей інструмент", - пояснює він.

Глава Нацбанку також повідомив, що регулятор вже домовився з урядом, що забере в нього на зберігання близько двох тонн золота, або порядку 100 мільйонів доларів.

"При цьому золото залишиться у власності держави, а резерви НБУ зростуть".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!