Держказначейство каже, що погасило боргів на 5 мільярдів

Четвер, 29 вересня 2011, 16:26 -

Державна казначейська служба заявляє, що 28 вересня за рахунок коштів держбюджету здійснила виплату з погашення та обслуговування середньострокових ОВДП на 4,927 мільярда гривень.

Зокрема, Держказначейство погасило ОВДП на 4,019 мільярда гривень і виплатило відсотків на 908 мільйонів гривень.

"Із зазначеної суми погашення та обслуговування державних облігацій, що розміщувались протягом 2006-2011 років, найбільшу суму 3,532 мільярда гривень сплачено за ОВДП, які розміщені у 2008 році під 15,6 % річних", - йдеться у повідомленні відомства.

Одночасно зазначає Держказначейство, що необхідності акумулювати кошти для виконання боргових зобов'язань держави немає.

Реклама:

Залишок коштів на рахунках Державної казначейської служби України на 29 вересня становить більше 20 мільярдів гривень.

Підкреслимо, що у грудні уряд повинен погасити євро бонди на 600 мільйонів доларів і повернути кредит російського "ВТБ Капітал" на 2 мільярди доларів, який, однак, може бути пролонгований ще на півроку.

Як пише Reuters з посиланням на Держказначейство, у вересні на обслуговування та погашення внутрішнього держборгу необхідно було спрямувати 8,2 мільярда гривень, тоді як нові залучення цього місяця становили всього лише 165,49 мільйона гривень завдяки розміщенню 20 вересня трирічних облігацій з дохідністю 10 відсотків річних.

Всі інші вересневі аукціони, що проводяться Мінфіном щотижня по вівторках, були безрезультатними.

Емітент відмовлявся йти на підвищення прибутковості нових ОВДП.

У першому півріччі Мінфіну вдалося знизити ціну внутрішніх запозичень за тримісячними паперами до рівня менше 5 відсотків річних, по дворічним - до 9 відсотків річних.

Бачачи непоступливість Мінфіну, банки вперше 2011 року не подали жодної заявки на аукціони 27 вересня, напередодні самого великого погашення ОВДП.

Аналітики кажуть, що подальша тактика Мінфіну буде залежати від того, чи вдасться йому до кінця року залучити зовнішню позику, передбачену держбюджетом.

"До кінця року ми, проте, можемо і не побачити підвищення ставок прибутковості за гривневими облігаціями уряду на первинному ринку, оскільки уряд може залучити решту запланованого на 2011 року обсягу запозичень із зовнішніх ринків", - йдеться в коментарі ING.

Відповідно до держбюджету, уряд може позичити в 2011 році приблизно 88,1 мільярда гривень - 11,1 мільярда доларів.

За даними Держказначейства, за дев'ять місяців держпозики становили 53,9 мільярда гривень, включаючи 31,2 мільярда гривень, залучених на внутрішньому ринку, і 22,66 мільярда гривень - на зовнішніх ринках.

У матеріал Мінфіну до проекту держбюджету 2012 року, переданих на затвердження парламенту, йдеться, що уряд хоче до кінця 2011 року позичити через випуск євробондів мінімум 2,5 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error