"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС підійшов до спільного енергоринку лиш на третину - єврокомісар

Четвер, 29 вересня 2011, 12:45

В ЄС поки немає єдиного внутрішнього енергоринку, який би повноцінно функціонував. Про це заявив Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, передає "Українська енергетика".

На відміну від інших ринків в межах ЄС, на ринках електроенергії та газу існують певні фізичні та технічні обмеження, які необхідно враховувати при транспортуванні, зауважив Еттінгер.

Єврокомісар наголосив на необхідності прозорості та використання єдиних чесних правил для запровадження внутрішнього енергетичного ринку ЄС.

Потреба у спільних правилах стосується, за його словами, в тому числі і сфери безпеки постачань. Занепокоєння ЄС викликають не лише правила, а й їх гармонізація.

Реклама:

Всі відповідальні за їх імплементацію, заявив високопосадовець, зауваживши, що занепокоєння викликають вагання деяких країн-членів та ситуації, коли міністр, який підтримував в Єврокомісії те чи інше правило, в своїй країні його не просуває. 

Еттінгер відзначив, що ЄС повільно просувається на шляху до внутрішнього енергетичного ринку, пройшовши лише третину шляху. Він заявив, що інколи здається, що ЄС в цьому напрямку робить крок вперед і два назад.

Він закликав до спільних дій, зазначивши, що всі країни ЄС знаходяться "в одному човні".

Комісар також зауважив, що ціна енергії сьогодні є важливим фактором політичної боротьби, використовується в передвиборчих компаніях. Проте, якщо ЄС не працюватиме разом, то "наш човен сяде на мілину", застеріг присутніх Еттінгер.

Якщо не буде спільного енергетичного ринку, споживачі отримають високі ціни на енергоносії. Лише спільно можна добитися успіху та забезпечити інвестування ресурсів в енергетику, запевнив єврочиновник.

Він також зазначив, що інакше ЄС буде складно конкурувати з "Газпромом" та виробниками в інших регіонах.

Еттінгер сказав, що керівник генерального директорату ЄС з питань енергетики Філіп Лове слідкуватиме за ходом конференції, та пообіцяв зворотню реакцію за результатами обговорення. Прогрес у створенні внутрішнього енергетичного ринку він пообіцяв оцінити за рік. 

За інформацією"Української енергетики", Гюнтер Еттінгер 29 вересня 2011 року прибуває у Київ для участі в міжнародній конференції "Україна-ЄС: шлях до єдиного енергетичного простору".

Планується, що високопосадовець зробить програмний виступ та проведе зустріч з українським міністром енергетики Юрієм Бойком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!