"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче, щоб бізнес зберігав його зерно безкоштовно

Четвер, 29 вересня 2011, 10:12

У Мінагрополітики заощадять кошти Аграрного фонду (АФ), відмовившись від зберігання сільгосппродукції, що закуповується для Держрезерву.

Тепер зберігачами зерна стануть агрокомпанії, а фонд хоче відмовитися платити їм за ці послуги, на які зараз він витрачає до 500 мільйонів гривень на рік, пише "Комерсант-Україна".

Пропозицію міністерства в компаніях називають для себе невигідною і вважають, що в цьому випадку почастішають випадки розкрадання зерна.

"У нас є пропозиції для Кабінету міністрів, щоб Аграрний фонд перейшов на нову форму співпраці з сільгоспвиробниками - підтримував їх форвардними закупівлями і при цьому відійшов від функції "комори", яку він виконує сьогодні", - сказав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Реклама:

Нова схема роботи буде вигідна і аграріям, упевнені в міністерстві.

"Сільгоспвиробники теж заощадять - їм не треба буде витрачатися на доставку зерна на елеватори АФ", - пояснив заступник директора департаменту економічного розвитку та аграрних ринків міністерства Анатолій Розгон.

Однак більшість виробників не мають відповідних зерносховищ, стверджують учасники ринку.

"Є цілий ряд вимог - до безпеки, вологості, температури. Дрібні сільгосппідприємства просто не можуть їх дотримуватися", - стверджує гендиректор компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський. Його компанія вже зараз зберігає зерно для Держрезерву і отримує за це орендну плату.

Втрати від псування і крадіжки зерна на приватних елеваторах можуть перевищити економію від витрат на зберігання, вважає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.

"Навіть на державних підприємствах зерно пропадає, а що говорити про приватні", - погоджується з ним Вадатурський.

Тільки за це літо правоохоронні органи розкрили факти розкрадання понад 50 тисяч тонн зернових. У разі якщо зберігання сільгосппродукції для Держрезерву повністю передадуть виробникам, розміри розкрадань зростуть у кілька разів, впевнений Наливка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!