"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ріст ВВП Китаю впаде нижче 5% до 2016 року

Четвер, 29 вересня 2011, 09:43

Більшість світових інвесторів, аналітиків і трейдерів, що брали участь в опитуванні агентства Bloomberg, очікують уповільнення зростання Китаю майже вдвічі в порівнянні з нинішніми темпами - до менш ніж 5% - уже до 2016 року.

Цю точку зору підтримали 59% респондентів.

У минулому кварталі китайська економіка, друга за величиною в світі після США, додала 9,5%, за три десятиліття з початку економічних реформ Дена Сяопіна середньорічний приріст ВВП становив близько 10%.

Однак інвестори впевнені, що Китай досяг того етапу розвитку, коли охолодження неминуче. Ймовірно, його можна було б відстрочити, якби не несприятливі загальносвітові тенденції.

Реклама:

Між тим 12% опитаних очікують уповільнення росту ВВП КНР до менш ніж 5% протягом року, а 47% - протягом 2-5 років.

Під час світової рецесії 2008-2009 років китайський експорт скорочувався рекордними темпами як мінімум з 1979 року, і, швидше за все, Китай ще довго не зможе покластися на експорт як на основну рушійну силу економічного зростання: попит в Європі і США залишається зниженим, крім того , їм знову загрожує рецесія.

Важливими негативними факторами респонденти вважають "мильну бульбашку" на ринку житла Китаю і високі темпи інфляції.

Нинішній стан китайської економіки 38% учасників опитування охарактеризували як такий, що погіршується, в той час як поліпшення відзначили лише 13%.

Найбільше голосів (47%) було віддано на користь стабільності ситуації в КНР на даному етапі.

На короткострокову перспективу прогноз залишається в цілому сприятливим. У відповідь на питання про те, вкладення в який ринок принесуть найкращі доходи в наступні 12 місяців, 23% респондентів вибрали Китай, 30% - США.

У щоквартальному опитуванні Bloomberg, що пройшов 26 вересня, взяв участь 1031 інвестор, аналітик і трейдер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!