ЄС не бачить для себе ролі в спорах України та Росії

Середа, 28 вересня 2011, 19:49

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра наголошує на важливості збереження Україною статусу країни-транзитера російського газу.

Про це він сказав на лекції в Національному університеті "Києво-Могилянська академія", повідомляє агентство "Українські новини".

Коментуючи можливість втручання ЄС у газовий спір між Росією та Україною, Тейшейра нагадав, що ЄС не буде втручатися в нього.

"Це справа України й Росії, в якій ЄС не бачить для себе ролі... Це залежить від України - чи збереже вона позиції країни-транзитера. Якщо Україна не збереже цей статус, ми будемо продовжувати розглядати можливості "Північного потоку" й "Південного потоку", - сказав він.

Реклама:

При цьому посол ЄС підкреслив, що транзит російського газу через територію України є найдешевшим способом постачати його в Європу.

Тейшейра також констатував можливість для України досягнення незалежності від газу за умови збільшення вироблення власного газу.

"Я думаю, якщо Україна зможе збільшити обсяг вироблення власного газу... це може посприяти її незалежності від газу, а також від Росії", - сказав він.

Посол ЄС також допустив можливість поставок українського газу в ЄС залежно від резервів, що є в наявності.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович розраховує на якнайшвидше досягнення результатів переговорів щодо газового співробітництва з Росією.

Україна активно домагається зниження ціни на газ, що імпортується з Росії.

Ціна на імпортний газ для України підвищилася в 3 кварталі (липень-вересень) на 19,2%, або 57 доларів за тисячу кубометрів порівняно з 2 кварталом до 354 доларів за тисячу кубометрів.

У 4 кварталі Міністерство енергетики та вугільної промисловості України прогнозує ціну на імпортний газ 398-402 долари за 1 за тисячу кубометрів.

При цьому влада України розраховує на встановлення ціни близько 230 доларів за 1 за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!