"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Платоспроможність України опиниться під питанням, якщо труситиме ринки – експерти

Середа, 28 вересня 2011, 12:56

У випадку стресу на зовнішніх фінансових ринках платоспроможність України опиниться під питанням, як і у 2008 році.

Такої думки дійшли аналітики КУА "Кінто".

Експерти компанія відзначають, що Україна продовжує нарощувати зовнішній борг за рахунок залучення коштів державою та нефінансовими корпораціями.

"У той же час у банківському секторі продовжується процес делеверіжінгу", - наголошують вони.

Реклама:

Разом зі зростанням абсолютних обсягів зовнішнього боргу зростає й боргове навантаження.

"Так, якщо на кінець II кв. 2011 року золотовалютні резерви становили 37,5 мільярда доларів, як і до кризи, то борг виявився на 20 мільярдів доларів більшим за докризове значення", - вважають у інвесткомпанії.

"Таким чином, у випадку стресу на зовнішніх фінансових ринках, платоспроможність України опиниться під питанням, як і у 2008 році. Однак, цього разу у центрі стане питання платоспроможності державного сектору та держкорпорацій, які значно збільшили боргове навантаження в останні роки", - вважають експерти.

 
Окрім того, фахівці повідомляють, що з початку вересня НБУ купив близько 3 мільярдів  гривень ОВДП, тоді як за останні два місяці він придбав 5 мільярдів гривень держоблігацій.

"Це може свідчити про складнощі Мінфіну у залученні боргу з ринку при пропонованих низьких ставках. Так, банки почали скорочувати портфель боргових цінних паперів, активно продають ОВДП і нерезиденти. У такому середовищі покупцем останньої інстанції залишається НБУ", - резюмують експерти.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!