Депутати розширять перелік "спрощенців"

Середа, 28 вересня 2011, 09:42

Депутати вирішили доповнити перелік видів діяльності, на які буде поширюватися спрощена система оподаткування.

У розпорядженні видання виявилася остання версія законопроекту щодо реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, підготовлена ​​до другого читання, пише видання "Комерсант Україна".

Нагадаємо, урядовий документ був прийнятий за основу ще в середині червня, і бізнес очікував його затвердження в цілому ще до парламентських канікул - в липні.

Депутати вирішили розширити перелік видів діяльності, які зможуть перебувати на спрощеній системі сплати податків.

Реклама:

Це фізособи-підприємці, що займаються технічними випробуваннями та дослідженнями, що надають послуги у сфері страхування, зокрема агенти, аварійні комісари, сюрвейєра, а також посередники при купівлі-продажу або оренди нерухомості - всього 40 видів діяльності.

Такі платники повинні мати обсяги річного доходу не більше 2 тисяч мінімальних зарплат - 2 146 000 гривень з 1 січня та наймати до 10 осіб.

Слід зазначити, що в законопроекті збереглися чотири категорії платників єдиного податку, у яких річний оборот і ставка податку будуть прив'язані до мінімальної зарплати (МЗ): дохід від 150 до 1000 МЗ зі ставкою 1-20%, 2000-5000 МЗ - ставка 3% при сплаті ПДВ і 5% без його сплати.

В умовах нестабільності української економіки бізнес вважає недоцільним прив'язувати ці показники до зарплати, зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

У той же час в комітеті Верховної ради з питань податкової та митної політики вирішили відмовитися від введення категорії бізнесменів, які здійснюють продаж товарів по короткостроковим свідченням зі ставкою податку 1% від МЗ на день і вартістю проданих товарів не більше 25 МЗ.

За словами голови Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксани Продан, на цьому наполягали самі підприємці: "Нас це не лякає, бізнес розглядав дану категорію як можливість відходу від оподаткування".

Однак із законопроекту зникли норми, внесення яких було ініційовано підприємцями і погоджено з Кабміном: надання 50-відсоткової пільги на сплату єдиного податку для виробників, що продають товар власного виробництва, а також можливість до 2016 року платити половину ставки податку на доходи фізосіб тим підприємцям, які перейшли на загальну систему оподаткування.

Раніше голова комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник заявляв, що весь бізнес повинен працювати в рівних умовах.

Цого колега по фракції і комітету Олег Царьов зазначив, що депутати не готові підтримати м'який підхід до реформування спрощеної системи. Хоча, на думку Продан, ці норми є стимулом, а не преференцією.

На думку Царьова, парламентська більшість затвердить запропонований законопроект.

Представники асоціацій бізнесу та самі суб'єкти підприємницької діяльності обурені затягуванням з прийняттям законопроекту.

"Ми думали, що якщо його ухвалять до парламентських канікул, то він вступить в силу з жовтня. Тепер, якщо його тільки будуть розглядати в жовтні, то запрацює він з нового року. А як дожити останній квартал? " - говорить представник малих приватних автоперевізників Лідія Діпкан.

Згідно з законопроектом, з моменту оприлюднення набуває чинності лише норма, що дозволяє відносити на валові витрати юросіб витрати, понесені на придбання товарів, робіт і послуг у "єдиноподатників".

Забловський називає недосконалим і доопрацьований законопроект, але, за його словами, все ж краще мати такі правила гри, ніж ніяких.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: