"Газпрому" немає що сказати на обшуки європейських "дочок"

Середа, 28 вересня 2011, 09:11

"Газпром" поки не готовий коментувати ситуацію з обшуками в офісах своїх дочірніх компаній в Європі.

Офіційна позиція буде сформульована пізніше в середу, повідомили Російській службі BBC представники компанії.

У вівторок інспектори Єврокомісії провели обшуки в декількох великих європейських концернах у зв'язку з підозрами у порушенні європейського антимонопольного законодавства.

Повідомляється, що серед підприємств, які зацікавили слідчих, були дві "дочки" "Газпрому": Gazprom Germania і чеська Vemex sro.

Реклама:

Агентство Bloomberg повідомило також про обшуки в офісах компаній E. ON Ruhrgas, RWE, OMV, PGNiG на території Австрії, Польщі, Німеччини.

Представник німецької RWE сказав Bloomberg, що обшуки в офісах в Ессені і в Чехії пов'язані з контрактами з "Газпромом".

Тим часом джерело в компанії "Газпром експорт" підтвердило факт перевірок в офісах компаній групи "Газпром" в країнах ЄС.

"Подібні перевірки є стандартною практикою в рамках законодавства про конкуренцію в країнах ЄС. Вони неодноразово проводилися, в тому числі, в найбільших європейських енергетичних компаніях", - підкреслив співрозмовник.

Раніше в Єврокомісії заявили, що без попереднього повідомлення були розпочаті інспекції в компаніях, що здійснюють постачання, транспортування та зберігання природного газу в кількох країнах Євросоюзу.

У Єврокомісії є побоювання, що компанії могли бути залучені до діяльності, що заважає вільній конкуренції, що порушує антимонопольне законодавство ЄС, або ці компанії можуть мати інформацію про таку діяльність, - заявили в Брюсселі.

Як пише в середу британська Financial Times, Брюссель стурбований відсутністю серйозної конкуренції в енергетичній сфері, яке може привести до зростання цін на газ та електрику.

Чверть всього газу, що використовується Європою, надходить з Росії, пише FT. "В європейських країнах прекрасно пам'ятають ситуацію січня 2009 року, коли через конфлікт з приводу цін між Росією та Україною газ перестав надходити европотребітелю", - додає газета.

Євросоюз домагається лібералізації ринку газу не тільки для того, щоб контролювати ціни, підкреслюють журналісти Financial Times, але і для поліпшення ситуації зі своєю енергобезпекою.

За даними газети, однією з причин обшуків могла стати позиція Литви. У січні цього року Вільнюс поскаржився в Брюссель на те, що "Газпром" встановлює для Литви завищені ціни на газ. Тоді російська компанія відкинула ці заяви.

За повідомленням "РИА Новости", на середу заплановано розгляд у вільнюському суді позову міністерства енергетики Литви щодо компанії Lietuvos dujos, основного литовського постачальника газу, більш ніж на 37% належить російському "Газпрому".

Між тим Wall Street Journal відзначає, що за останні кілька років ситуація на енергоринку Європи змінилася в бік лібералізації.

Саме поява конкуренції призвело, на думку журналістів видання, до погіршення відносин між Москвою і Брюсселем, тому що воно порушило лідируючі позиції "Газпрому" як експортера газу в Європу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!