Колесников хоче ще більше обкласти податками пальне. Документ

Вівторок, 27 вересня 2011, 16:52

Міністерство інфраструктури пропонує передбачити в проекті закону "Про державний бюджет на 2012 рік" збільшення з 1 січня 2012 року діючих ставок акцизного збору на бензини і дизельне паливо до 200 євро за тонну і 120 євро за тонн відповідно.

Про це йдеться в листі за підписом першого заступника міністра Мінінфраструктури Костянтина Єфименка на адресу глави Мінфіну Федора Ярошенка.

У листі, копію якого має OilNews, наводиться розрахунок, згідно з яким зростання акцизів дозволить отримати додатково 4,36 мільярда гривень до бюджету, додаткові надходження будуть направлені на збільшення фінансування автодорожнього комплексу України.

Крім різкого збільшення акцизу на ДП, Мінінфраструктури пропонує уніфікувати цю ставку, тоді як з 2007 року в Україні діє диференційована ставка акцизного збору залежно від вмісту сірки.

Реклама:

У зв'язку з цим зростання акцизу на високосірчисті марки дизпалива може становити 33%, тоді як на низькосірчисті види марок "Євро-4" і "Євро-5" - у чотири рази.

На сьогодні в Україні найбільш популярною маркою є "Євро-4" - близько 70% ринку, у зв'язку з чим збільшення податкового навантаження продукту є зростання цін для кінцевих споживачів у розмірі близько 75 копійок на літрі.

ДП марки "Євро-2", переважно імпортоване з Росії і в основному використовується промисловими споживачами, подорожчає на 50 копійок за літр.

 

У середині вересня 2011 року глава Мінінфраструктури Борис Колесников висловив невдоволення надходженнями до бюджету від акцизного збору через "огидне адміністрування" податку.

У той же час у своїй пропозиції відомство Колесникова не пропонує методів боротьби з "тіньовим" ринком.

Нагадаємо, з 1 вересня 2011 року в дію вступили підвищені ставки акцизного збору, які діяли з 1 січня по 20 квітня 2011 року.

За останні три роки ставки акцизів на бензини в Україні зросли в три рази - з 60 до 182 євро за тонну, тоді як зростання податків на дизпаливо був меншим через побоювання уряду з приводу зростання цін на основний енергоресурс, який використовується в аграрному секторі та в промисловості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!