"Газпром" хоче взяти третину Європи і зменшити залежність від "окремих клієнтів"

Вівторок, 27 вересня 2011, 12:33

"Газпром" прогнозує, що до 2030 року його частка на європейському ринку повинна скласти більше 30%, на ринку Північно-Східної Азії - близько 13%.

Про це було заявлено на п'ятнадцятій міжнародній конференції "Нафта і газ Сахаліну -2011", передає "Лігабізнесінформ".

Заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв зазначив, що компанія часто задовольняє понадконтрактні замовлення

"Зокрема, компанія неодноразово задовольняла додаткові заявки Туреччини при припиненні поставок газу з Ірану. Після катастрофи на атомній електростанції Фукусіма компанія поставила в Японію додаткові 325 тисяч тонн скрапленого природного газу", - повідомив Медведєв.

Реклама:

"Газпром" має намір стежити за розвитком ситуації і надавати посильну допомогу Японії у пом'якшенні наслідків катастрофи. Припинення поставок газу з Лівії до Італії в поточному році було практично повністю компенсовано російським газом ", - зазначив він.

За словами Медведєва, країни Європи сьогодні залишаються для "Газпрому" основним ринком збуту газу.

"Разом з тим, східний напрямок стає вкрай привабливим для розвитку газового бізнесу "Газпрому". Масштаби проектів компанії на Далекому Сході такі, що "Південний потік" у порівнянні з ними - це середній за обсягами капіталовкладень проект", - додав він.

"Зростання потреб в газі Сходу нашої країни та країн Азії дозволять компанії глобалізувати торгівлю і зменшити залежність від окремих клієнтів ", - підкреслив Медведєв.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, доля "Газпрому" на європейському ринку в першому кварталі 2009 року знизилася до 16%. Влітку 2008 року його частка досягала 31%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: