"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не бачить причин для "війни" з Україною

Вівторок, 27 вересня 2011, 11:50

"Газпром" просить європейських клієнтів не турбуватися, наполягаючи, що загрози чергової "газової війни" між Росією і Україною, яка здійснює транзит російського газу до Європи, немає.

Для подібного конфлікту "немає причин", сказав Reuters глава "Газпромекспорту" Олександр Медведєв.

За останні п'ять років Європі двічі "відключали газ" через те, що Росія і Україна не могли домовитися про умови транзиту.

Глава українського уряду Микола Азаров сказав у понеділок, що Київ переконав Москву переглянути невигідні для України контракти на поставку російського газу, підписані в 2009 році.

Реклама:

Азаров повідомив також, що країни домовилися про створення тристороннього консорціуму за участю Євросоюзу.

Росія запускає трансбалтійскій газопровід "Північний потік" і "Південний потік" будує через Чорне море для прямих поставок європейським споживачам палива, близько 80 відсотків якого проходить зараз через Україну.

За словами Медведєва, обидва проекти знижують ризики, так як газ піде в обхід України і Білорусі, але не перешкоджають переговорам з Україною.

"Південний потік не є інструментом тиску на Україну", - сказав Медведєв.

Медведєв підтвердив позицію "Газпрому": прохання європейських споживачів про знижки за довгостроковими контрактами, прив'язаним до ціни нафти, можуть бути розглянуті в арбітражному суді.

За його словами, підвищене фінансове навантаження на ключових клієнтів, вимушених платити усе більш високу ціну за газ через подорожчання нафти, не представляє ризику для "Газпрому".

Тривалі переговори про постачання газу в Китай можуть не завершитися цього року, сказав Медведєв, який прибув на Сахалін з Казахстану, де він вів переговори з Китаєм.

Переговори повинні бути завершені в 2011 році, щоб "Газпром" міг почати постачання в 2016 році, як заплановано.

Мова йде про поставку 68 мільярдів кубометрів на рік, і сторони не можуть домовитися про ціну, хоча були близькі до угоди в червні під час візиту в Росію президента Китаю Ху Цзіньтао.

Країни домовилися про цінову формулу, але не можуть узгодити тверду цінову складову, сказав Медведєв, додавши, що "Газпром" у будь-якому випадку не ризикує втратити китайський ринок:

"Навіть при найбільш песимістичному сценарії попит Китаю не може бути задоволений газом із Середньої Азії".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!