Вашингтон почав "зводити рахунки" із S&P

Вівторок, 27 вересня 2011, 10:52

Материнська компанія агентства Standard & Poor's отримала повідомлення про проведення Комісією з цінних паперів і бірж (SEC) США розслідування відносно рейтингів, присвоєних S&P синтетичним іпотечним інструментам Delphinus в 2007 році.

Про це пише The New York Times, передає "Інтерфакс".

SEC направила McGraw-Hill так зване "повідомлення Уеллса", що означає, що проти S&P може бути ініційований цивільний позов.

Подібний судовий розгляд відносно рейтингового агентства та іпотечних паперів, які стали однією з причин фінансової кризи, буде першим в історії США.

Реклама:

Однак сам факт розслідування не означає, що справа буде доведена до суду: судових розглядів з причин фінансової кризи за участю великих компаній до сих пір було вкрай мало.

Комісія припускає, що рейтингові дії S&P щодо випуску облігацій, забезпечених борговими зобов'язаннями, Delphinus CDO 2007-1, ймовірно, порушували федеральне законодавство про цінні папери.

У разі якщо факт порушення буде доведений, SEC вимагатиме вилучення винагороди у зв'язку з рейтинговими діями на користь держави і накладення штрафу на S&P або її материнську компанію.

Крім SEC, інтерес до діяльності S&P проявляє також міністерство юстиції США, яке намагається з'ясувати, чи не завищувалися рейтинги деяким "ненадійним" іпотечними облігаціями штучно.

Юристи сумніваються в неупередженості рішень, прийнятих співробітниками агентства.

У серпні S&P вперше в історії знизило кредитний рейтинг США з вищого рівня ААА до АА +, інші два провідних агентства - Moody's і Fitch - не зважилися наслідувати його приклад.

Влада США різко розкритикувала рішення S&P, і експерти не сумніваються в тому, що рано чи пізно Вашингтон так чи інакше "зведе рахунки" з агентством.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: