Азаров обіцяє, що Арбузов відкоригує валютний креатив

Вівторок, 27 вересня 2011, 10:41

Прем'єр-міністр Микола Азаров в цілому підтримує жорсткість правил купівлі-продажу готівкової валюти, але наголошує на необхідності їх коригування для зменшення обмеження свободи громадян.

"Всі заходи не повинні обмежувати свободу людей. Якщо на цілком законних підставах отримана валюта, вона повинна вільно обмінюватися без всяких обмежень", - сказав він журналістам у Києві у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Голова правління НБУ пообіцяв мені, що правління розгляне і скоректує всі правила, які вони ухвалили", - додав Азаров.

У той же час він підкреслив, що ходіння долара в країні повинно бути обмежено, оскільки українці повинні розраховуватися гривнею.

Реклама:

"Рішення НБУ, в принципі, правильне. У мене сумнівів не викликає", - сказав глава уряду.

З 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється тільки за наявності документа, що підтверджує резидентність.

При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів.

Це вже призвело до збільшення активності на "сірому" ринку обміну валюти.

Експерти ринку пояснюють такі адміністративні посилення Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

Згідно з даними НБУ, обсяг готівки поза банками на кінець серпня становив 194 мільярди гривень, збільшившись з початку року на 6%.

Українці в серпні 2011 року купили в банків валюти на 824,2 мільйона більше, ніж продали.

У цілому за вісім місяців 2011 року обсяг купівлі валюти перевищив обсяг її продажу на 7,83 мільярда доларів, тоді як за весь 2010 рік - на 9,73 мільярда доларів.

Нацбанк після кризи 2008 року, девальвував гривню по відношенню до долара майже на 40%, і останні кілька років утримує курс на рівні близько 8 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!