Азарову не вистачає грошей на пенсії - експерт

Вівторок, 27 вересня 2011, 09:37

Пенсійний фонд України в 2011 році може недоотримати 10-15 мільярдів гривень запланованих доходів, що ставить під загрозу виплату пенсій на початку 2012 року.

Про це "Комментариям" розповів екс-перший заступник міністра соцполітики, експерт Центру ім. Разумкова Павло Розенко.

"Уряд терміново потребує грошей МВФ. Наприклад, за підсумками 8 місяців 2011 року фонд оплати праці отримав трохи більше 200 мільярдів гривень. При урядовому прогнозі в 400 мільярдів гривень. І зібрати половину суми за решту 4 місяці буде дуже важко", - сказав Розенко.

За його словами, така ситуація склалася через занадто оптимістичні прогнози уряду щодо наповнення фонду оплати праці.

Реклама:

"Уряд поставився до цифр поверхово. І тепер очевидно, що через цю ситуацію пенсійний фонд недоотримає 10-15 мільярдів гривень прогнозованих доходів. А це означає, що виплати пенсій у кінці року і на початку наступного знаходяться під загрозою", - сказав колишній перший міністр соцполітики.

Розенко зазначив, що в уряду два шляхи вирішення проблеми: інфляційний - включити верстат НБУ і кредит МВФ.

"Тому, напевно, ми й почули заяву міністра Сергія Тігіпка, що уряд готовий підвищувати населенню ціну за газ і чекає кредит ще в 2011 році. Адже ситуація в ПФ критична", - заявив Розенко.

До речі, буквально вчора віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Тігіпко сказав, що до кінця 2011 року Україна буде змушена підвищити тарифи на газ для населення, щоб виконати ключову умову відновлення кредитів міжнародних фінансових організацій в період нестабільності на світових ринках капіталу.

І нагадав, що МВФ вимагає підвищити тарифи на газ до ринкового рівня, щоб скоротити дефіцит держкомпанії "Нафтогаз".

При цьому менше двох тижнів тому перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв висловив впевненість, що Україна все-таки домовиться з МВФ про те, що ціни на газ для населення підвищуватися не будуть.

"Ми зараз ведемо переговори з Міжнародним валютним фондом, і в нас передбачено і в програмі соціально-економічного розвитку, і в проекті бюджету - ми ведемо переговори з МВФ про те, щоб не підвищувати тарифи", - сказав тоді Клюєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!