США дадуть Україні 60 мільйонів за збагачений уран

Вівторок, 27 вересня 2011, 09:09

Сполучені Штати домовилися з Україною, що виділять їй понад 60 мільйонів доларів на ліквідацію високозбагаченого урану й будівництво дослідницької ядерної установки.

Про це сказано в повідомленні Державного департаменту США, повідомляють "Українські новини".

26 вересня в Нью-Йорку (США) державний секретар США Хілларі Клінтон і міністр закордонних справі України Костянтин Грищенко підписали меморандум про взаєморозуміння в ядерному співробітництві безпеки.

Відповідно до документа, Україна зобов'язується до березня 2012 року, до наступного саміту з ядерної безпеки, позбутися всіх своїх запасів високозбагаченого урану.

США у свою чергу зобов'язуються надати Україні фінансову й технічну допомогу, щоб сприяти ліквідації високозбагаченого урану й модернізації українських цивільних ядерних дослідницьких об'єктів.

Зокрема, США сприятимуть перетворенню цих об'єктів для роботи з більш безпечним низькозбагаченим ураном і будівництву в Україні сучасної дослідницької ядерної установки "Джерело нейтронів".

Передбачається, що вказана установка виготовлятиме більш як 50 різних медичних ізотопів для лікування раку й інших захворювань.

Узгодження всіх етапів будівництва установки очікується до березня 2012 року, а повне введення її в експлуатацію - до 2014 року.

12 квітня 2010 року під час візиту в США Янукович заявив про намір України позбутися високозбагаченого урану при технічній і фінансовій допомозі США.

Україна задекларувала намір в 2010 році вивезти 106 кг високозбагаченого урану, а весь високозбагачений уран - до квітня 2011 року.

Будівництво дослідницької ядерної установки "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, кероване лінійним прискорювачем електронів" планується на території Національного наукового центра "Харківський фізико-технічний інститут" (Харків).

Очікується, що реалізація цього проекту виявить у майбутньому велику науково-технічну підтримку української атомної промисловості, медичним дослідженням, а також у підготовці фахівців в області використання ядерної енергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: