"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Правила маркування продуктів з ГМО можуть посилити

Понеділок, 26 вересня 2011, 21:03

Державна інспекція із захисту прав споживачів ініціює маркування продуктів харчування щодо вмісту генетично модифікованих організмів.

Про це йдеться в проекті постанови Кабінету міністрів, який розробив Держспоживзахист, повідомляє "Дело".

Зокрема, проект документу пропонує скасувати попередню постанову уряду від 13 травня 2009 року, якою було затверджено порядок маркування харчових продуктів з ГМО.

Так, Держспоживзахист пропонує нове визначення продуктів, що містять ГМО.

Реклама:

Автори проекту постанови зазначають, що ГМО - це харчовий продукт, який повністю або окремі його складові містять генетично модифіковані організми, без уточнення частки змісту.

У документі підкреслюється, що повинні маркуватися продукти, які вироблені з використанням ГМО.

"Для кожної складової, що містить ГМО, має бути окремо зазначено " з ГМО" з найменування організму, таким же шрифтом, що і перелік складових", - йдеться в проекті постанови.

Крім того, якщо продукт реалізовується без упаковки, або найбільша поверхня упаковки менше 10 квадратних сантиметрів, то вказівка про вміст ГМО має бути на ярликах поряд з назвою продукту або на пакувальному матеріалі розміром шрифту не менше 2 міліметрів.

Маркування продуктів, які не містять ГМО, повинне здійснюватися нанесенням напису "без ГМО" шрифтом не менше 2 міліметрів.

Як повідомлялося, 17 грудня 2009 року Рада ввела обов'язкове маркування продуктів харчування щодо вмісту ГМО.

З 1 липня 2009 року Кабмін збільшив рівень вмісту генетично модифікованих організмів у продуктах харчування для їх обов'язкового маркування з 0,1% до 0,9%.

У вересні депутати проголосували за впровадження механiзму вiдстеження обiгу продукцiї, що мiстить генетично модифiкованi органiзми (ГМО).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: