S&P погрожує Європі зниженням рейтингів

Понеділок, 26 вересня 2011, 12:36

План Європи збільшити фонд порятунку для боротьби з борговою кризою може спровокувати зниження кредитних рейтингів в регіоні.

Сказав Reuters високопоставлений співробітник агентства Standard & Poor's.

Глава відділу суверенних рейтингів в S&P Девід Бірс повідомив, що поки неясно, як влада Європи збирається збільшити Європейський фонд фінансової стабільності, наскільки ефективною буде ця міра і які матиме наслідки для кредитування.

Європейські чиновники подумують збільшити стабфонд в розмірі 440 мільярдів євро за рахунок кредитного плеча, про що в суботу заявив єврокомісар з фінансів Оллі Рен.

Реклама:

Деякі аналітики сказали, що Європі потрібно як мінімум два трильйони євро, щоб убезпечити такі країни, як Італія та Іспанія, на випадок широкого поширення грецької кризи боргів.

"Ми майже дійшли до такої точки, коли принцип гарантій, який закладений в EFSF, дає збій", - сказав Бірс.

Країни у складі єврозони надають гарантії фонду EFSF, який виділяє кредити членам валютного блоку, що зазнають фінансових труднощів, таким як Греція.

Але ряд держав, наприклад, Німеччина, заявили, що більше не хочуть давати грошей на порятунок.

Бірс пояснив, що через подібні висловлювання регулятори в Європі тепер обговорюють альтернативні сценарії, включаючи фінансовий важіль за рахунок коштів Європейського центрального банку або відкритих ринків і навіть більш тісну фінансову інтеграцію в єврозоні, у якої є єдиний ЦБ, але немає єдиного мінфіну.

Ідея кредитного плеча за рахунок грошей ЄЦБ знімає необхідність у політично непопулярних вливаннях коштів європейських урядів.

Таке рішення, хоча і може пом'якшити тиск на суверенні рейтинги, швидше за все, підвищить обсяг зобов'язань на балансі ЄЦБ і, ймовірно, змусить єврозону нарощувати капітал банку на випадок дефолтів.

Збільшення фонду за рахунок фінансового важеля також може привести до зниження його рейтингу з поточного рівня ААА.

Застереження S&P співзвучно побоюванням ряду європейських регуляторів, висловлених на піврічних зборах в Міжнародному валютному фонді та Світовому банку у Вашингтоні.

"Ми не повинні вважати застосування фінансового важеля до загального фонду безкоштовним обідом", - сказав журналістам член керуючої ради ЄЦБ Патрік Хонохан.

Агентство S&P, яке в липні в черговий раз знизило кредитний рейтинг Греції, вважає, що європейські політики нарешті усвідомили, що реструктуризація боргів Афін відбудеться з істотним списанням боргів.

"Тому ряду банків потрібно додатковий капітал", - сказав Бірс.

У той же час агентство вважає, що банки як і раніше можуть залучати кошти на ринках і не покладатися на державну підтримку.

"Банкам потрібно піти і поговорити з потенційними інвесторами. Цього року події розвивалися цікавим чином. Очевидно, банки в Європі залучають капітал", - сказав Бірс в інтерв'ю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!