"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Біржі Росії падають після новини про президентство Путіна

Понеділок, 26 вересня 2011, 11:41

Фінансові ринки в понеділок вранці відкрилися зниженням, про який протягом вихідних говорили експерти.

Індекс РТС в перші хвилини торгів знизився більш ніж на 3%, ММВБ втратив більше 2,5%. Долар відразу після відкриття торгів на ММВБ виріс на 35 коп. до 32,4 рубля, повідомляє BBC.

Головними факторами, які впливають на торги, експерти називали ситуацію на глобальних фондових ринках, а також події в російському політичному житті.

У п'ятницю котирування російських акцій впали до рівня дворічної давності і змусили учасників ринку згадати про кризу 2008 року.

Реклама:

Експерти дружно сходяться на думці, що на настрої біржі в понеділок - крім новини про майбутнє президентство Путіна - не могло не вплинути заява міністра фінансів Олексія Кудріна, який оголосив про те, що він швидше за все не увійде в уряд Дмитра Медведєва.

"У мене є ряд розбіжностей з Медведєвим з економічної політики, вони, насамперед, стосуються істотних витрат на військові цілі", - сказав міністр, який знаходився в той день у Вашингтоні на зустрічі міністрів фінансів і керівників національних банків країн G20.

У суботу на з'їзді партії влади "Єдина Росія" Володимир Путін оголосив, що балотуватиметься в президенти Росії, а нинішньому главі держави Дмитру Медведєву він запропонував очолити уряд.

Сам Кудрін у бесіді з журналістами у Вашингтоні заявив, що світовий ринок зараз більшою мірою впливає на ситуацію в Росії, ніж дії уряду.

"Ми сьогодні дуже серйозно пов'язані зі світовим ринком. Тут механізм перенесення ризиків на наші ринки включає декілька каналів. Перш за все, рух капіталу, відтоки капіталу, надання ресурсів нашому приватному сектору, підвищення спредів, зменшення цін на товари, у тому числі, нафта, зменшення ліквідності в цілому, це перетинається зі зменшенням можливостей запозичень як у держави, так і у приватного сектора ", - сказав міністр фінансів Росії.

За минулий тиждень російський індекс ММВБ втратив 11 відсотків, а РТС - майже 14 відсотків.

На думку експертів, головними факторами, що вплинули на поведінку російських індексів, стали побоювання рецесії у світовій економіці, зростання боргового кризи в Європі і зниження світових цін на нафту.

Раніше "Світовий банк" заявляв про можливий спад зростання російської економіки до 1,5% ВВП у разі, якщо ціна на нафту впаде нижче 60-70 доларів за барель.

При цьому Кудрін вважає, що ціна на нафту може знизитися до 60 доларів в найближчі півтора-два роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!