Спрощення візового режиму з ЄС поверне Україні заробітчан - експерти

Понеділок, 26 вересня 2011, 11:32

З України, за різними оцінками, вже мігрувало від 1,5 до 7 мільйонів українців. Експерти певні, що відтік мізків призводить до деградації людського капіталу та економіки країни.

У результаті країна програє конкуренцію за інвестиції у високотехнологічні галузі і змушена виробляти лише сировину чи товари з низькою доданою вартістю, передає "Deutche Welle - Україна".

"Їдуть найрозумніші, з доброю освітою. Їх немає ким замінити. Від цього країна деградує", - наголошує голова Telesens International Ltd, представник Європейської бізнес-асоціації Едуард Рубін.

Реклама:

За його словами, через відтік мізків в Україні може просто не залишитися тих, хто навчатиме майбутніх спеціалістів.

Водночас експерт не виключає, що мігранти можуть повернутися, якщо країна створить для цього умови. Передусім ідеться про спрощений перетин кордону для людей та капіталів.

Якщо Україна підпише з ЄС угоду про безвізовий режим, то українці не виїжджатимуть масово за кордон, вважає директор Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Елла Лібанова.

За її словами, з європейськими країнами встановиться так звана "циркулююча міграція", коли, попрацювавши за кордоном, повертаються на батьківщину з новим досвідом, навиками, зв'язками.

"Якщо не буде проблем з перетином кордону, то всі відразу не поїдуть. Навпаки повертатимуться теперішні заробітчани. Це корисно для країни", - наголошує Лібанова.

 Активна робота держави з діаспорою, надання соціального захисту та створення робочих місць також сприятиме поверненню заробітчан, певні експерти.

Міграція - це не завжди погано, певен Аветік Чалабян, партнер компанії зі стратегічного консалтингу McKinsey&Company.

За його словами, країни, що нині успішно розвиваються, змогли перетворити "відтік мізків" на перевагу і завдяки цьому інтегрувалися в світову економіку.

"Виробивши правильну стратегію, Україна також може мати вигоду з того, що на перший погляд виглядає як втрата", - наголошує Чалабян.

Глобалізація і розвиток міжнародного бізнесу змінили міграційні акценти. Тепер і людині, і державі вигідніше, якщо громадяни мігрують у країну, де можуть себе реалізувати на повну, зазначає експерт.

Від'їзд за кордон дозволяє талановитим людям знайти краще застосування своїх здібностей та більше заробляти. Натомість зароблені кошти заробітчани повертають здебільшого в економіки своїх батьківщин, підтримуючи своїх рідних та близьких.

За даними НБУ, 2010 року в Україну через фінансово-банківську систему надійшло 5,9 мільярда доларів, за неофіційними - майже 25,6 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!