"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські аграрії прорвалися в Європу

Понеділок, 26 вересня 2011, 10:50

ЄС погодився надати Україні значну квоту на безмитне ввезення  аграрної продукції. 

За рядом товарних груп квота буде зростати протягом перших 5 років дії режиму вільної торгівлі. Учасники ринку задоволені досягнутими домовленостями, хоча по ряду позицій, наприклад по цукру, вони хотіли отримати більшу квоту, пише видання "Комерсант-Україна". 

В рамках переговорів залишилося лише одне невирішене аграрне питання - застосування Україною захисних заходів замість експортних мит на насіння соняшнику і шкірсировину. 

Домовленість з ЄС передбачатиме поступове підвищення обсягу квот протягом перших 5 років роботи зони вільної торгівлі (ЗВТ). Якщо в 2013 році Україна зможе безмитно експортувати в ЄС 1,6 мільйона тонн зернових, то через 5 років - вже 2 мільйони тонн, сказав директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Мінагрополітики Тарас Качка.

Чиновник додав, що квота на вивезення пшениці в ЄС буде встановлена в розмірі 950 тисяч тонн, після чого доведена до 1мільйона тонн. Постачання кукурудзи збільшаться з початкових 250 тисяч тонн до 350 тисяч тонн, а ячменю - з 400 до 650 тисяч тонн.

Українські виробники задоволені такими обсягами квот. "Враховуючи, що недавно нам тільки доводилося мріяти про квоту на експорт зерна в ЄС, це рішення, безумовно, прорив", - визнає гендиректор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. 

Реклама:

За його словами, виходячи з того, що основними покупцями українського зерна є країни Близького Сходу, запропонований ЄС обсяг квот цілком прийнятний.

"За необхідності українські експортери можуть також скористатися квотою в 3 мільйони тонн для експорту зерна за зниженими митами - не 95 євро, а 12 євро з тонни", - сказав Лапа. 

Якщо раніше Україна експортувала в ЄС до 1 мільйон тонн зернових, то тепер цей обсяг подвоїться, зазначають експерти.

Проте невирішеними залишилися питання щодо скасування Україною експортних мит щодо насіння соняшнику, шкури тварин, брухт чорних і кольорових металів.

"Ми вже домовилися, що протягом 15 років прийдемо до повного скасування мит. Залишилося визначити формат захисних механізмів, які може застосовувати Україна щодо експорту цих товарів в ЄС", - повідомив Качка.

Євросоюз сподівається підписати торгову угоду з Україною вже в грудні, заявив днями керівник підрозділу генерального департаменту з питань торгівлі Європейської комісії Філіп Куїссон.

Як повідомлялося, Україна планувала отримати значну квоту на експорт м'яса та цукру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!