"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Митний союз впустив труби Пінчука та Атанасових

Понеділок, 26 вересня 2011, 10:10

Україна та Митний союз домовилися про безмитний експорт українських сталевих і нержавіючих труб до кінця 2011 року до країн союзу.

Про це розповів уповноважений Кабміну з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський, який представляв Україну на переговорах, пише видання "Комерсант Україна".

За його словами, в найближчі три місяці повинні бути узгоджені договори і на 2012 рік - очікується, що квота буде встановлена ​​виходячи з річних обсягів поставок у попередні роки.

Безмитно експортувати продукцію зможуть найбільші виробники сталевих - "Інтерпайп" Віктора Пінчука і нержавіючих труб - холдинг Centravis сім'ї Атанасовим.

Реклама:

З 1 жовтня по 31 грудня квота становитиме 65 тисяч тонн для Росії, 18 тисяч тонн - Білорусі, 14 тисяч тонн - Казахстану.

Для інших виробників до 2015 року діють мита в 19,4-37,8%.

Для "Інтерпайпу" і Centravis країни Митного союзу - найбільші ринки збуту, які займають близько третини їхнього експорту.

За даними "Держзовнішінформ", в I півріччі "Інтерпайп" експортував у Росію 169 тисяч тонн труб на суму 201 мільйон доларів, в Білорусь - 33 тисяч тонн на 40 мільйонів доларів, Казахстан - 27 тисяч тонн на 34 мільйони доларів.

Centravis поставив 2,3 тисячі тонн на 29 мільйонів доларів в РФ і 0,19 тисячі тонн на 2,2 мільйона тонн в Білорусь.

Згідно з міжурядовою угодою між Україною і Росією, "Інтерпайп" мав квоту на безмитні поставки продукції, для Centravis мито становило 9,9%.

Однак з 2012 року умови роботи обох компаній могли значно погіршитися - термін угоди для "Інтерпайпу" закінчувався в 2011 році, а щодо імпорту продукції Centravis на територію МС міністерство промисловості і торгівлі РФ у вересні почало розслідування.

"Останнім часом Росія показувала, що може ввести обмеження для нашої продукції, і змушувала Україну вступити в МС. Нинішня угода - позитивний сигнал, який можна трактувати як початок конструктивного діалогу між країнами", - говорить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

За словами джерела "видання", близького до переговорів, проблем з укладанням угод на наступний рік також не повинно виникнути.

"В ході нинішніх переговорів обговорювалися і поставки в наступному році. Підписана угода практично гарантує укладення контрактів на 2012 рік", - зазначив він. В "Інтерпайпі" і Centravis коментарі не надали.

Це перша угода України та Митного союзу, каже Бродський.

Юрчишин відзначає, що постачання трубної продукції - невелика частина експорту між країнами, тому говорити про перелом у стосунках України і Росії рано.

"Частка українських труб в загальному обсязі споживання ринку Росії, не кажучи вже про об'єднаний з Білоруссю і Казахстаном ринок, не перевищує 10%", - погоджується представник однієї з найбільших трубних компаній в РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!