"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київ не буде платити, якщо Кремль лишить ЄС без газу

Понеділок, 26 вересня 2011, 09:51

Україна убезпечила себе від можливих претензій Європи у разі початку чергової "газової" війни з Росією.

В рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі Україні вдалося домовитися з ЄС про виключення вимоги про компенсацію з нашого боку в разі переривання поставок енергоресурсів в Європу, пише видання "Комерсант Україна".

Про це повідомив уповноважений уряду з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький.

"В угоді ми вийшли на прийнятні формулювання щодо режиму торгівлі енергетичними товарами, - пояснив учасник переговорів, директор департаменту міжнародних економічних відносин Мінагрополітики Тарас Качка .- Ми не гарантуємо транзит і не гарантуємо безперервність поставок".

Реклама:

Досі ЄС наполягав на тому, що в разі припинення поставок газу Україна повинна компенсувати його вартість.

У нинішньому договорі єдина гарантія, яку дає Україна, - те, що вона законодавчо не перешкоджатиме транзиту газу, зазначає Качка.

"В угоді зазначено, що жодна зі сторін не може бути відповідальною за переривання, обумовлене діями третьої сторони, або суб'єктами, підконтрольними третій стороні", - сказав він.

У Міненерго відмовилися коментувати хід переговорів з Євросоюзом. Але високопоставлене джерело видання в міністерстві відзначає, що домовленості повинні дозволити Україні впевненіше відстоювати свої інтереси в переговорах з Росією.

"Одним з основних аргументів "Газпрому" під час газових конфліктів в 2006 і 2009 роках була "газова блокада", тобто відключення поставок газу в країну", - зазначив співрозмовник видання.

"Припинення поставок призводило до претензій з боку ЄС, створювало для нас загрозу багатомільйонних позовів", - резюмував він.

Якщо Євросоюз дійсно погодився з такими формулюваннями - будь-який європейський арбітраж стане на бік України у разі можливих звинувачень в її адресу, відзначає партнер юрфірми "Правові партнери" Андрій Доманський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!