Уряд хоче позичити 2,5 мільярда, щоб віддати росіянам

Понеділок, 26 вересня 2011, 09:16

Уряд готовий вже у жовтні вийти на борговий ринок, щоб залучити 2,5 мільярда доларів для розрахунку за кредитними зобов'язаннями перед VTB Capital.

Як розповіло джерело видання "Комерсант Україна", близьке до Міністерства фінансів, випуск єврооблігацій запланований на кінець 2011 року.

"Мінфін збирався розміщуватися в грудні, щоб залучити кошти для погашення в цьому місяці боргів на 2,5 мільярда доларів. Однак нинішня нестабільна ситуація на фінансових ринках вносить свої корективи - Мінфін готовий вийти на зовнішній ринок позик навіть у жовтні, як тільки відчує, що ситуація покращилася і можна розраховувати на ставку кращу, ніж зараз ", - зазначив співрозмовник.

Мінфін в 2011 році вже двічі розміщував єврооблігації: на 1,5 мільярда у лютому - строком на 10 років під 7,95% річних і на 1,25 мільярда доларів у липні - на 5 років під 6,25%.

Реклама:

Однак у проекті держбюджету на 2012 рік, поданому в парламент, уряд вказав обсяг очікуваного нового залучення до кінця року - 2,5 мільярда доларів.

Ці гроші необхідні для погашення в грудні кредиту VTB Capital на 2 мільярди доларів.

Згідно з умовами договору, Мінфін може в грудні в останнє пролонгувати позику - до червня 2012 року.

Проте раніше в міністерстві заявляли, що кредит продовжуватися не буде. Крім того, 21 грудня Мінфін має виплатити 600 мільйонів доларів за єврооблігаціями 2010 року.

Випуск запланованого держбюджетом обсягу єврооблігацій дозволить провести повний розрахунок за обома зобов'язаннями.

У той же час у Мінфіні допускають можливість, що ситуація на фінансовому ринку не дозволить успішно розмістити бонди.

"У такому випадку нам доведеться ще раз пролонгувати кредит VTB. Важливо, що такий крок не призведе до збільшення встановленої стелі держборгу, ми лише змінимо терміни випуску єврооблігацій", - підкреслив співрозмовник "видання".

Ці плани підтверджуються проектом держбюджету на 2012 рік, де заплановано залучення на зовнішніх ринках усього 3,5 мільярда доларів.

Ще на початку місяця міністр фінансів Федір Ярошенко обговорював можливість часткового погашення кредиту VTB - половину виплатити в грудні, а ще 1 мільярд пролонгувати на півроку.

Такий варіант можливий у випадку, якщо міністерство проведе розміщення на суму менше плану.

"У будь-якому випадку ми сподіваємося, що ставка за єврооблігаціями буде нижча, ніж за кредитом VTB - 6,7%",- сказало джерело.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!