"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держзакупівлі стануть електронними

Понеділок, 26 вересня 2011, 09:05

Україна змушена буде найближчим часом запровадити систему електронних держзакупівель.

Таку думку висловили учасники XIV Міжнародного форуму учасників ринку капіталу.

"Електронна система держзакупівель існує вже не перший рік у цивілізованих країнах. У Росії ця система працює з 2009 року... І ММВБ (акціонер української біржі ПФТС - ЕП) може поділитися своїм досвідом у створенні такої інфраструктури", - відзначає голова правління ФБ ПФТС Олександр Скляров.

За його словами, після впровадження електронних аукціонних торгів російські чиновники заявили, що економія державних коштів сягнула 15%.

Реклама:

"Враховуючи, що у 2010 році обсяг держзакупівель в Україні становив 332 мільярда гривень, ми можемо собі уявити, які резерви закладені в цій системі", - підкреслив голова ПФТС.

Також він зазначив, що завдяки електронній системі терміни проведення угод держзакупівель можуть знизитися втричі.

Як відомо, на початку червня у Верховній раді був зареєстрований законопроект "Про внесення змін до закону України "Про здійснення державних закупівель", що передбачає впровадження в Україні системи електронних держзакупівель.

Відповідним документом, ініційованим народним депутатом від фракції ПР Іриною Горіною, серед іншого, пропонується запровадити електронну площадку, яка буде проводити державні закупівлі за процедурою "електронних реверсивних аукціонів".

Графік роботи електронного майданчика буде встановлюватися "уповноваженим органом", яким сьогодні є Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Для отримання права на проведення електронних торгів у сфері держзакупівель потенційному організатору торгів необхідно буде отримати відповідний дозвіл "уповноваженого органа".

У законопроекті вказується, що замовник держзакупівель може на власний розсуд обирати оператора, який буде проводити електронні торги. При чому документ не обмежує кількість установ, які можуть займатися організацією торгів.

Документ передбачає, що заявки на участь в торгах на держзакупівлі будуть прийматися тільки від зареєстрованих учасників.

Проектом також регламентується, що допускатися до торгів будуть тільки ті установи, які внесуть заставну суму - 1% до 5% від суми угоди.

На думку авторів, прийняття та реалізація цього закону сприятиме вдосконаленню законодавства з питань державних закупівель та дозволить скоротити витрати на здійснення державних закупівель

В Росії закон "Про електронні держзакупівлі" був прийнятий 2006 року і у 2009 році почали працювати перші електронні майданчики. Сьогодні електронні закупівлі в Росії обслуговує 5 майданчиків, у тому числі й ММВБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!