"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Криза зайнятості не торкнулися лише Києва, регіони - в скруті

Неділя, 25 вересня 2011, 14:03

Український ринок зайнятості залишається нестабільним. Зараз усереднений показник затребуваності становить 0,7 - тобто на 70 вакансій припадає 100 резюме.

За цих умов роботодавці не отримують стимулів, що спонукають відкривати нові робочі місця, пише DT.UA.

На початок літа 2011 року на обліку в центрах зайнятості перебувало 565,91 тисячі осіб, а лише протягом січня-травня 2011 року роботодавці зареєстрували в службі зайнятості 589 тисяч вакансій.

За даними порталу rabota.ua, число вакансій за перше півріччя 2011 року зросло вдвічі. Однак попит нерівномірно розподілений регіонами, і скористатися вакансіями можуть далеко не всі.

Реклама:

Так, 78% вакансій в країні для продакт-менеджерів призначені для роботи в столиці. Частка Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Одеси та Львова становить 17%. На інші регіони припадає лише 5%.

Що стосується веб-програмістів, то вони найбільше затребувані в Києві - 49%, Харкові - 11%, Дніпропетровську та Львові -по 8%, Одесі - 6%, Донецьку - 4%. На всі інші регіони припадає 14%.

Не відповідає сучасним вимогам і сама структура зайнятості. В країні майже кожен третій працівник зайнятий у сфері торгівлі. Близько 60% всіх вакансій з маркетингу стосуються Києва., інші 30% - частка інших міст-мільйонників. На інші населені пункти залишається 10%.

За словами директора Державної служби зайнятості Володимира Галицького, "слюсарі, токарі, електрики потрібні завжди".

Слабка ланка в сфері зайнятості - зарплати. Рекрутери одностайно відзначають, що хоча співвідношення між вакансією і надісланими резюме відкриває великі можливості для працевлаштування, але виникають гострі проблеми з оплатою праці.

Попит на фахівців повертається до рівня 2008 року, а зарплати в більшості випадків пропонуються менші, ніж були раніше.

Нещодавні дослідження показали, що 72% респондентів украй незадоволені своїм рівнем зарплати, 18% - незадоволені, 6% - частково задоволені і лише 4% - задоволені, повідомляє видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!