Україна втрачає ринки озброєнь

Неділя, 25 вересня 2011, 12:19

 Україна втрачає свій статус потужного експортера зброї.

Про це заявив директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак, пише DT.UA.

За його словами, формально можна фіксувати доларове зростання обсягів збройового експорту, але купівельна спроможність долара впродовж останнього десятиліття впала наполовину.

Отже, заяви ряду українських політиків і чиновників, буцімто Україна все ще входить у десятку лідерів збройового експорту, як мінімум некомпетентні, вважає фахівець.

Реклама:

Експерт зазначає, що однією з причин такого стану речей є слабке розуміння новою командою спецекспортерів кон'юнктури ринку та особливостей роботи з посередниками.

Як приклад Бадрак наводить ситуацію з Латинською Америкою. Так, якщо стосовно поставок бронетехніки в Перу немає ясності, то Бразилія, що мала намір придбати українські танки й налагодити масштабне співробітництво з ВАТ "Мотор Січ", за неофіційними даними, відмовилася від військово-технічного співробітництва з Україною.

"Обізнані люди кажуть, що бразильська сторона була ошелешена, коли після підписання документа про співробітництво з Мінпромполітики України один із заступників генерального директора "Укрспецекспорту" заявив про необхідність заново домовлятися - уже з керівництвом "Укрспецекспорту" і "Укроборонпрому", - сказав Бадрак.

"Таке правонаступництво всередині української влади, точніше - його відсутність, кажуть, викликало шок. Тим більше що й міністра оборони Бразилії, прихильного до ВТС з Україною, примусили піти у відставку, причому ставлення до закупівель техніки українського виробництва виявилося не останнім питанням у списку претензій до чиновника", - повідомив він.

За інформацією експерта, схожа ситуація і з імовірністю поставок Індії керованих авіаційних ракет Р-27. Індійці, які гостро потребують авіаційного озброєння, погодилися навіть із завищеною вартістю ракети, але угода в кілька сот мільйонів доларів не рухається до підписання.

Фахівці кажуть, зазначає Бадрак, що виробник ракет ДАХК "Артем" просто не може відпрацювати схему, а спецекспортери не мають можливості впливати на це підприємство, - в "Укроборонпром" воно не потрапило, Мінпромполітики ж уже немає на менеджерській карті країни.

За інформацією експерта, ще один холдинг, який незрозуміло кому підпорядковується, - ДАХК "Топаз", зробив два комплекси радіолокаційної розвідки "Кольчуга-М", які підприємство виробляє виключно під замовлення, і тепер уже півроку не може їх реалізувати.

На думку близьких до підприємства осіб, 48мільяонів доларів Україна не може заробити з досить банальної причини - нездатність конкретних людей домовитися між собою, резюмував Бадрак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: