Україна купила у Росії космічного обладнання на 24 мільйони

Неділя, 25 вересня 2011, 11:31

Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова придбав шість комплектів бортової апаратури системи управління виробу "Зеніт-2SБ" ЕФИТ 377513.008 та один комплект виробу "Зеніт-2SБ" ЕФИТ 377513.008 за 756 мільйонів російських рублів.

Про це повідомляється у "Віснику державних закупівель", пишуть "Наші гроші".

Обладнання на суму еквівалентну 24 мільйонам доларів придбано у російського ФДУП "Науково-виробничий центр автоматики та приладобудування імені академіка Н.А. Пілюгіна", яке є єдиним виробником такої продукції на території  Росії та України.

Комплекти необхідні для виготовлення ракетоносіїв "Зеніт" різних комплектацій, в тому числі і в рамках програми "Морський Старт".

Реклама:

Програма "Морський Старт" має підтримку на державному рівні, вказано в обґрунтуванні закупівлі.

"Морський старт" - міжнародний консорціум з експлуатації плавучого космодрому "Морський старт" для запуску ракет "Зеніт".

Ідея морського космодрому полягає в тому, щоб доставляти ракету-носій морем на екватор, де умови для запуску оптимальніші завдяки можливості використовувати інерцію обертання Землі.

Точка старту - Тихий океан, 154 градуси західної довготи, поблизу острова Пасхи.

Міжнародний консорціум "Морський старт" був створений в 1995 році.

У нього входять американська аерокосмічна корпорація "Боїнг", що забезпечує загальне керівництво і фінансування - 40 % капіталу, російська ракетно-космічна корпорація "Энергия" - 25 %, українські КБ "Південне" і ПО "Південмаш" - 15 %, а також - норвезька суднобудівна компанія "Акер Квернер" - 20 %.

Початкова вартість проекту становила 3,5 мільярда доларів. 22 червня 2009 року компанія оголосила про своє банкрутство та фінансову реорганізацію згідно з главою 11 Кодексу США про банкрутство.

Після цього українська частка акцій була розподілена між росіянами та американцями.

Тепер Energia Overseas Limited, яка є "онучкою" російської ракето-космічної корпорації "Энергия", має 95 % акцій консорціуму, Boeing - 3% и норвезька Aker Solutions - 2%.

Нагадаємо, в вересні завод ім. Макарова за 121 мільйон російських рублів придбав комплект бортової апаратури системи управління виробу "Зеніт-2SБ" ЕФИТ 377513.008 програми "Наземний Старт".

В липні 2011 року з "Байконура" була запущена українська ракета-носій, яка розроблялась для "Морського старту", однак стартувала за програмою "Наземний старт".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: