Дефіцит бюджету неприпустимий з точки зору здорового глузду

Субота, 24 вересня 2011, 15:43

У проекті державного бюджету на 2012 рік закладений дефіцит у 72 мільярда гривень тобто 5% від ВВП, а не 1,6%, як стверджують у Кабінеті міністрів.

Про це в коментарі для DT.UA заявив колишній перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.

Формально дефіцит держбюджету зафіксований у розмірі 1,6% ВВП.

"Однак МВФ цілком слушно наполягає на кумулятивному розрахунку дефіциту державного бюджету, враховуючи дефіцити Пенсійного фонду і "Нафтогазу України", - нагадав він.

Реклама:

"У бюджеті-2012 закладаються не тільки 12 мільярдів гривень майбутніх боргів держави для закриття дірок "Нафтобазу", а і ще 5 мільярдів гривень таких же "псевдогрошей" для аграрного фонду, 1 мільярд гривень - для "Укренерго". Усі ці 18 мільярдів необхідно негайно додати до дефіциту бюджету", - відзначив Шлапак.

"За методикою МВФ, до дефіциту треба додати і 15 мільярдів гривень державних гарантій. От і виходить, що дефіцит державного бюджету у нас не 24 мільярди гривень, як записано в проекті на 2012 рік".

"А 24 мільярди плюс 15 мільярд - прихований дефіцит НАКу, плюс 18 мільярдів - ОВДП для державних структур, плюс 15 мільярдів державні гарантії. Разом виходить 72 мільярди гривень, тобто майже 5% ВВП. Що є неприпустимим ані з погляду МВФ, ані з погляду економічних реалій, ані з точки зору банального здорового глузду", - констатував Шлапак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!