"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Молдова хоче приєднатися до труби Румунії, щоб не залежати від "Газпрому"

Субота, 24 вересня 2011, 11:05

Молдова виступає за якнайшвидше приєднання до газової та енергетичної мереж Європи для забезпечення своєї енергетичної безпеки та диверсифікації енергоресурсів.

Як повідомили РосБізнесКонсалтингу в молдавському уряді, про це заявив прем`єр-міністр країни Володимир Філат.

Він зазначив, що Молдова виступає, зокрема, за якнайшвидшу інтеграцію в систему європейської мережі системних операторів електроенергії, а також за взаємопідключення до газової системи Румунії.

За його словами, для Молдови дуже важливі проекти приєднання до газової та енергетичної мереж Європи, щоб мати можливість купувати енергоресурси в альтернативних постачальників.

Реклама:

Філат зазначив, що нині Молдова закуповує електроенергію у Молдавської ГРЕС, яка розташована в Придністров`ї і належить російській "Інтер РАО ЄЕС", а також в України. Однак постачання електроенергії здійснюються практично за однаковими цінами, і немає альтернативи.

Філат зазначив також, що Молдова закуповує газ у "Газпрому", і їй складно брати участь у загальноєвропейських проектах, наприклад у Nabucco.

Однак, під`єднавшись в майбутньому до європейської газової мережі, Молдова зможе купувати газ і там. Це не означає, за словами прем`єра, що Молдова хоче повністю припинити контакти з "Газпромом", але для неї дуже важливо диверсифікувати поставки газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!