"Нафтогаз" поступиться Фірташу своїм ринком - ЗМІ

Субота, 24 вересня 2011, 10:27

Публічно оголошене міністром Юрієм Бойко скорочення закупівель газу "Нафтогазом" у "Газпрому" в 2012 році на 5 мільярдів кубометрів - це всього лише підтвердження того, що квота "Нафтогазу" на внутрішньому ринку скорочена майже на такий же обсяг - на користь Дмитра Фірташа.

Як повідомлялося, українська сторона подала заявку в "Газпром" про скорочення річного обсягу імпорту "Нафтогазом" на 5 мільярдів кубометрів від "бесштрафних" 33 мільярди кубометрів, пише DT.UA.

Відповідно до законопроекту "Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік і основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки", надходження імпортного газу для НАК становили 27,4 мільярда кубометрів (на цей рік значаться 40 млрд).

На підставі чого і на що розраховує Кабмін? 

Реклама:

Ресурси природного газу на 2012 рік уряд прогнозує в обсязі 61,3 мільярда кубометрів. Цього року очікується 81,8 мільярда.

Ресурси традиційно складаються з газу, що видобувається в Україні, - всього 21,58 мільярда кубометрів на майбутній рік, з сформованих запасів у ПСГ - 5,8 мільярда кубометров, а також імпортного російського газу.

Примітно, що уряд у розділі "Ресурси природного газу" окремою графою виділив "надходження з Марківського родовища з порівняно невеликим річним обсягом запланованих надходжень - 187 мільйонів кубометрів газу на 2012 рік, хоча на цей рік такий ресурс у газовому балансі взагалі не значиться.

Ймовірно, видали цьому газу інший "паспорт", і, схоже, що до імпорту його Кабмін не зараховує.

Хоча Марківське родовище в Луганській області більшою мірою розташоване на території РФ, проте не має прямого газопровідного зв'язку з ГТС "Газпрому", тому проводиться заміщення обсягів газу або просто поставляється в Україну.

Не має в розділі "імпорт" і "надходжень від компанії Ostchem Holding Limited Фірташа" з річним ресурсом на 2012-й в обсязі 6,33 мільярда кубометрів.

Нагадаємо, що нещодавно НКРЕ видала ліцензію цій компанії на продаж в Україні газу за нерегульованим тарифом, і Ostchem також отримала право закуповувати газ не у "Нафтогазу", а безпосередньо у "Газпрому" чи інших виробників газу.

Таким чином, скорочення закупівель НАКом у "Газпрому" в 2012 році на 5 мільярдів кубометрів означає скорочення квоти "Нафтогазу" на внутрішньому ринку майже на такий же обсяг - на користь Ostchem Holding Ltd.

Однак загальна умовно названа кількість імпортного газу на 2012 рік формально зберігається: 27,4 мільярда через "Нафтогаз", плюс марківські 0,19 мільярда, плюс "фірташівські" 6,33 мільярда, виходить близько 33,9 мільярда кубометрів.

Тобто майже ті самі "безштрафні" контрактні обсяги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!