ЄС не збирається давати Україні перспективу

Субота, 24 вересня 2011, 10:10

У підсумковій декларації саміту Східного партнерства у Варшаві не буде запису про "європейську перспективу" східних сусідів ЄС, у тому числі України.

Як передає ЛігабізнесІнформ з посиланням на Polskie radio, про це повідомляють джерела в Євросоюзі.

Польща намагалася "проштовхнути" запис про "європейське призначення" шести країн, охоплених програмою Східного партнерства, щоб надати їм хоч і віддалену, але реальну перспективу членства.

Однак на це не погодилася частина держав ЄС, зокрема Франція і Німеччина.

Реклама:

Таким чином, декларація варшавського саміту, який 29-30 вересня відбудеться у Варшаві, визнає "європейські устремління" партнерів Євросоюзу, їх поступову інтеграцію з ринком ЄС і обіцяє рухатися в напрямку безвізового режиму.

Таке формулювання - результат досягнутого компромісу.

Судовий процес над екс-прем'єром Юлією Тимошенко схилив багато західних країн на чолі з Францією і Німеччиною до закликів заморозити переговори з Україною щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Однак проект декларації саміту Східного партнерства передбачає оголошення про завершення цих переговорів до кінця 2011 року, чого домагалася Польща, яка в цьому півріччі головує в ЄС.

Декларація також підкреслює, що аналогічні переговори в кінці нинішнього року можуть початися з Грузією і Молдовою.

Як відзначають експерти, особливістю цього документа стануть зобов'язання країн-учасниць програми Східне партнерство-ЄС дотримуватися прав людини, демократії, основних свобод і функціонування правової держави.

Раніше прем'єр України Микола Азаров підкреслив, що в майбутній угоді України і Євросоюзу про асоціацію має бути згадка про перспективу членства української держави в ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!