Україна не відповідатиме за переривання газового транзиту

Субота, 24 вересня 2011, 09:06

Україна і ЄС не вимагатимуть компенсацій за переривання поставок енергоресурсів.

Про це заявив Уповноважений уряду України з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький у Брюсселі, передає УНІАН.

"Питання компенсації у такому варіанті, який був на початку, вже не стоїть", - сказав він, кажучи про останні домовленості з ЄС у рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі.

В свою чергу директор Департаменту міжнародних економічних відносин Міністерства аграрної політики і продовольства Тарас Качка заявив, що "в угоді ми вийшли на абсолютно прийнятні формулювання щодо режиму торгівлі енергетичними товарами".

Реклама:

"Ми не гарантуємо транзит, ми не гарантуємо безперервність поставок. Ми гарантуємо, що наш правовий режим торгівлі енергетичними товарами не заважає цьому потоку", - зазначив він.

За його словами, єдиним відкритим питанням залишається гарантування ефективності реалізації угоди, особливо у критичних ситуаціях.

При цьому, Качка уточнив, що це питання порушувалося під час зустрічі першого віце-прем`єра Андрія Клюєва з комісаром ЄС з питань торгівлі Карелом Де Гухтом минулої середи.

Як зазначив П’ятницький, наразі є розуміння того, як розв`язуватиметься це питання, проте воно поки не оформлене в текстовому вигляді.

Качка також уточнив, що в угоді буде знято питання компенсації за пошкодження в результаті переривання поставок енергоресурсів.

"Навпаки, в угоді записано, що жодна зі сторін не може бути відповідальною за переривання, зумовлене діями третьої сторони, або суб`єктами, підконтрольними третій стороні", - сказав він.

Як відомо, Україна і ЄС ведуть переговори про створення зони вільної торгівлі з 2008 року.

Сторони планують завершити переговори до кінця нинішнього року.

ЄС вимагав включити до угоди про зону вільної торгівлі розділ, в якому хотів від України компенсацій у разі переривання поставок енергоресурсів в ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!