Біометричні паспорти порушують Конституцію - Мін'юст

П'ятниця, 23 вересня 2011, 19:50

Ухвалений Верховною радою закон про біометричні паспорти порушує основні конституційні засади розвитку держави.

Про це йдеться в заяві прес-служби Міністерства юстиції.

У відомстві нагадали, що 23 вересня 2011 року Верховною радою прийнято закон "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України".

"Офіційним приводом для ухвалення закону стала благородна мета - налагодження безвізового режиму з Європейським Союзом. Проте намагання досягнути поставлених цілей спровокували порушення основних конституційних засад розвитку держави", - заявили в міністерстві.

Реклама:

В міністерстві зазначили, що "закон, визначаючи безальтернативну технологію виготовлення документів, що посвідчують особу, закріплює таким чином існуючу монополію у цій сфері, тобто є потенційно корупціогенним".

"До того ж, застосування передбаченої законом технології виготовлення зазначених документів призведе до здорожчання, що матиме наслідком збільшення витрат з державного бюджету, а відповідно й кожного громадянина", - уточнили в відомстві.

Юристи також зазначили, що положення закону щодо формування та засад діяльності Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування, переліку інформації, яка до неї включатиметься порушують статтю 32 Конституції.

Як повідомлялося, українські біометричні паспорти повинні коштувати 300-350 гривень.

Про це повідомляв народний депутат від ПР Василь Грицак, який контролює консорціум ЄДАПС - найбільший виробник ідентифікаційних документів в Україні.

Грицак також заявив , що біометричні паспорти почнуть продавати українцям вже з початку жовтня 2011 року.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: