Ахметов наближається до "вугільної" монополії - експерти

П'ятниця, 23 вересня 2011, 19:07

Найбільша приватна енергетична компанія "Дтек", що належить Рінату Ахметову, планує взяти участь у конкурсі концесії "Ровенькиантрацит" та "Свердловантрацит".

Про це заявив голова компанії Максим Тимченко, пише "Дело ".

У зв'язку з цим видання  вирішило запитати у експертів, який обсяг ринку енергетичного вугілля буде контролювати "Дтек", перемігши в цьому конкурсі.

Більшість опитаних аналітиків сходяться на думці, що в такому разі компанія Ахметова отримає контроль над ринком вугілля країни.

Реклама:

"Державні шахти видобувають 55% енергетичного вугілля."Дтек" з урахуванням "Добропіллявугілля", яке знаходиться в концесії, контролює 40% видобутку. "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" видобувають по 12%. Таким чином, отримавши ці підприємства в концесію, "Дтек" контролюватиме 64% ринку енергетичного вугілля Україні", - вважає аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Сергій Невмержицький.

Однак, на думку аналітика, в такому випадку український ринок вугілля може бути монополізованим і сподіватися в цьому випадку на Антимонопольний комітет не варто.

Згоден з думкою колеги старший аналітик BG Capital Олександр Паращій.

"Отримавши "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" в концесію, "Дтек" отримає контроль над українським ринком вугілля. Зокрема вони будуть контролювати 75% ринку антрацитні вугілля", - зазначив аналітик.

Аналітик Concorde Capital Єгор Самусенко вважає, що "Дтек", отримавши вугільні підприємства в концесію, буде реалізовувати видобутий на них вугілля на внутрішньому ринку.

"Експортувати вугілля не буде. Внутрішній попит досить сильний. Я не бачу ніяких причин, щоб "Дтек" змінював свою стратегію вертикально інтегрованого холдингу ", - сказав він.

У компанії BG Capital вважають аналогічно. "Це вугілля підходить для експорту, але, думаю, "Дтек" буде реалізовувати його на внутрішньому ринку, оскільки через 3-4 роки у нас очікується дефіцит енергетичного вугілля", - зазначив Паращій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!