Греція спростовує чутки про сценарій дефолту

П'ятниця, 23 вересня 2011, 15:35

Греція в п'ятницю спростувала повідомлення в газетах про те, що міністерство фінансів розглядає можливість планомірного дефолту зі списанням 50 відсотків боргів.

"Греція спростовує повідомлення", - сказав високопоставлений представник уряду Reuters на умовах анонімності.

У той же час міністерство фінансів заявило у відповідь на повідомлення в газетах, що Афіни націлені на реалізацію другої програми фінансової допомоги вартістю 109 мільярдів євро, яку греки погодили з міжнародними кредиторами в липні.

"Всі інші обговорення, чутки, коментарі, сценарії, які ведуть нашу увагу від центральної мети і політичних зобов'язань Греції, не сприяють виконанню спільного європейського  завдання", - заявив міністр фінансів Евангелос Венізелос.

Реклама:

Раніше в п'ятницю грецькі газети повідомили, що глава грецького Мінфіну запропонував парламентаріям три сценарії розвитку кризи, включаючи контрольований дефолт і відмову від 50 відсотків боргів.

Два інших сценарії припускали неконтрольований дефолт або реалізацію другої програми фінансової допомоги, повідомляли газети Ethnos і Ta Nea з посиланням на джерела, які чули виступ міністра Венізелос перед правлячою соціалістичною партією.

"Просити про списання 50 відсотків боргів небезпечно. Для цього від багатьох потрібні скоординовані зусилля", - цитує міністра газета Ta Nea з посиланням на джерело.

Заступник головного представника уряду Ангелос Толкас незабаром спростував повідомлення.

"Ми вибираємо варіант залишатися в серці Європи за рахунок реалізації рішень, прийнятих 21 липня. Головне завдання - уникнути будь-якого дефолту або колапсу", - сказав Толкас.

Кілька європейських банків у липні погодилися взяти участь у плані порятунку Греції і піти на втрату 21 відсотка за облігаціями, що закінчується до 2020 року.

Криза суверенних боргів Європи тяжіє над банками, так як ринки переживають про наслідки для їхнього фінансового стану і доступу до фінансування операцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!