Парламент увів біометричні паспорти

П'ятниця, 23 вересня 2011, 12:21

Верховна рада передбачила впровадження документів, що засвідчують особу і громадянство України і містять біометричні дані.

За прийняття в цілому відповідного законопроекту №8507 проголосували 257 депутатів при мінімально необхідних 226.

Передбачено, що до документів, які засвідчують особу і підтверджують громадянство України, належать паспортна картка, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення до України, тимчасове посвідчення громадянина України, передають "Українські новини".

Бланки документів є предметом строгої звітності, виготовляються відповідно до вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) і повинні мати ступінь захисту, який унеможливить їх підробку.

Бланки документів з імплантованими безконтактними електронними носіями інформації для внесення біометричної та іншої інформації про особу повинні бути виконані багатокомпонентним захисним друком, що містить символ електронного документа, інформацію про підприємство, на якому було виготовлено бланк документа, зображення малого державного герба України.

Для осіб, які зі своїх релігійних переконань відмовляються від внесення інформації до безконтактного електронного носія інформації, оформлення та видача таких документів здійснюється в порядку, установленому Кабінетом міністрів для цієї категорії осіб.

Документи, видані до набуття чинності цього закону, крім водійських посвідчень, дійсні до закінчення терміну їхньої дії і не підлягають обов'язковій заміні.

При цьому водійські посвідчення, видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади СРСР, припиняють свою дію з 1 січня 2014 року, а паспортні картки в обов'язковому порядку отримують громадяни, які народилися після 31 грудня 2011 року.

Паспортна картка оформляється всім особам, починаючи від народження і незалежно від віку, на 10 років, виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації.

Закон набуває чинності із дня, наступного за днем його опублікування.

Після прийняття законопроекту в цілому голова Верховної ради Володимир Литвин зазначив, що Україна виконала практично всі законодавчі вимоги Європейського Союзу, необхідні для лібералізації візового режиму України з ЄС.

Як повідомлялося, впровадження біометричних паспортів є зобов'язанням України, прийнятим в межах плану дій із введення безвізового режиму з ЄС.

На початку вересня біля Раді відбулися акції протесту віруючих, які виступили проти запровадження біометричних документів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: