ЄБРР дасть гроші на трубу, якщо уряд почне ліквідацію "Нафтогазу"

П'ятниця, 23 вересня 2011, 09:42

ЄБРР може виділити в 2012 році близько 150 мільйонів доларів для фінансування першого етапу модернізації української газотранспортної системи, однак очікує від української сторони конкретних кроків з реструктуризації "Нафтогаз" і фінансового оздоровлення компанії.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" глава представництва банку в Україні Андре Куусвек.

"Нас, в першу чергу, звичайно, цікавлять конкретні кроки з реструктуризації НАК "Нафтогаз", - сказав він.

"Питання тарифів також важливе: справа не в тому, що ми хотіли б підняти ціни - необхідно ліквідувати дефіцит "Нафтогазу", з нами чи без нас. Проблема є, проблему треба вирішувати", - додав представник ЄБРР.

Реклама:

Куусвек зазначив, що в банку розуміють, що українській стороні складно буде впоратися з цим завданням, тому що до парламентських виборів залишається рік.

"Але якісь конкретні кроки, які дійсно допоможуть нам і допоможуть державі зрозуміти, що відбувається в "Нафтогазі", куди втрачаються гроші, яка саме дочірня компанія більше втрачає - необхідні. Має бути розуміння, повинен бути аудит", - підкреслив представник ЄБРР.

Куусвек уточнив, що в рамках підготовки до проекту вже здійснено перше дослідження можливості здійснення проекту, ТЕО, яку зробила компанія Mott Macdonald.

"Ми вважаємо, що цілий проект буде коштувати десь 310 мільйонів доларів, з цієї суми ми готові розглядати 50% і 50% - Європейський інвестиційний банк", - сказав він".

Представник ЄБРР повідомив, що до кінця вересня пройде ще ряд зустрічей з представниками Міненерговугілля і "Нафтогазу".

"На них ми хотіли б домовитися на рахунок конкретних кроків, які ще очікуються від української сторони", - зазначив Куусвек.

Він також уточнив, що цей кредит, якщо проект дійде до стадії реалізації, буде виданий під державні гарантії, а його одержувачем виступить та компанія, в активах якої буде ГТС.

У представництві ЄБРР в Україні агентству повідомили, що презентація дослідження Mott Macdonald пройде в Києві 29 вересня на конференції, присвяченій модернізації української ГТС за участю комісара з питань енергетики Єврокомісії Гюнтера Еттінгера.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!