Екс-прокурори отримують пенсії в розмірі 37 тисяч

Четвер, 22 вересня 2011, 18:55

Керівник головного управління з гуманітарних та суспільно-політичних питань Адміністрації президента Ганна Герман розкритикувала Верховну раду за відмову урізати пенсії прокурорам і суддям.

Про це вона сказала в ефірі радіо "Ера", повідомляє "Дело".

"Це ганебне рішення", - сказала Герман, додавши, що Адміністрація президента не має до цього нікого відношення.

"Президент вже два дні в США. Хто давав рекомендації парламенту приймати таке ганебне рішення, навіть якщо б ми підозрювали в чомусь Адміністрацію президента?" - уточнила Герман.

Реклама:

У зв'язку з цим представник АП підтримала акції протесту "афганців" і "чорнобильців", які ледь не взяли штурмом парламент у вівторок.

"Якби люди знали, що деякі колишні прокурори отримують пенсію по 37 тисяч гривень, то їх було б біля Верховної ради набагато більше", - зазначила Герман.

Як відомо, Верховна рада відмовилася позбавляти прокурорів і слідчих спеціальних пенсій в разі встановлення судом порушення ними прав і свобод громадян у період перебування на посаді.

За відповідний проект закону № 8615 в першому читанні проголосували 66 депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонувалося внести зміни до статті закону "Про прокуратуру", яка встановлює механізм пенсійного забезпечення прокурорів і слідчих.

Згідно з чинним законодавством, прокурори і слідчі із загальним трудовим стажем не менше 20 років, у тому числі на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку.

Пенсію призначають у розмірі 80% від суми їх місячної зарплати.

При цьому законом встановлено, що особи, звільнені з роботи в порядку дисциплінарного покарання або за рішенням суду, втрачають право на пенсійне забезпечення за вислугу років.

Крім цього, права на отримання пенсії позбавляються також особи, звільнені з роботи у зв'язку sз засудженням за умисний злочин. В таких випадках пенсія даним особам признача.ться на загальних підставах.

На думку одного з авторів законопроекту депутата "БЮТ" Юрія Прокопчука, відсутність в законодавстві положення про позбавлення спеціальних пенсій прокурорів і суддів за порушення прав і свобод людини є неприпустимим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!