Медведєв і Путін готують Януковичу жорстку розмову й погрози - ЗМІ

Четвер, 22 вересня 2011, 10:10

Москва сформулювала безкомпромісну позицію до переговорів із Віктором Януковичем, і йому не слід розраховувати на поступки.

Про це говорять джерела газети "Комерсант-Україна" у Кремлі й МЗС Россі.

Українського президента в суботу чекають переговори не лише з російським колегою Дмитром Медведєвим, але й з прем'єром РФ Володимиром Путіним, повідомили у Кремлі й у Білому домі. Переговори пройдуть у резиденції Медведєва в Завідово, куди він і Путін прибудуть після виступу на з'їзді "Єдиної Росії".

"Янукович почне розмову з Медведєвим, а потім до них приєднається Путін", - повідомило джерело газети у кремлівській адміністрації.

"Хронометраж зустрічі ніхто заздалегідь не закладає. Як піде. Готуємося, що суботу вони проведуть разом", - додав співрозмовник

Очікується, що головними темами розмови будуть членство України в Митному союзі, доля української ГТС і ціна на російський газ для Києва. Обговорять їх нібито саме в такій послідовності, оскільки Москва прямо погоджує можливу газову знижку з приєднанням Києва до союзу з Білорусією й Казахстаном і з отриманням контролю над ГТС.

За інформацією "Комерсанта", у випадку відмови Москви знизити ціну на газ Київ погрожує порушити питання про підвищення ставки за транзит російського палива з 1,7 долара за прокачування тисячі кубометрів газу на 100 км до як мінімум до 3 доларів за тисячу кубів.

А головна пропозиція української делегації, розповів співрозмовник у Міненерго, стосується української ГТС. За його словами, Москві запропонують створити тристоронній консорціум за участю країн ЄС і "Газпрому".

"Ми хочемо, щоб консорціум був саме тристороннім, а не двостороннім, як наполягає Росія... Конкретні пропозиції уже є", - заявив чиновник.

Але, судячи з настрою російських переговірників, Київ може почути на всі пропозиції відповідь "ні", пише газета.

"Щодо зміни ціни на газ - у нас є чинний контракт (від 2009 року), і його слід виконувати", - констатував співрозмовник у Кремлі.

А дипломат, який готує суботню зустріч, зазначає: "Бажання України судитися в Стокгольмському арбітражі нас не лякає. Ми готові".

"Але в цьому випадку внутрішньополітичні втрати Януковича виявляться суттєвими. Туди ж викличуть Тимошенко, і вона розповість усе, що ще не встигнула розповісти, причому пролунає це з європейського майданчика. Ну, і Путін ще до Швеції злітає", - додає він.

Тристоронній консорціум на базі української ГТС Москві "не потрібен". "І труба їх, по суті, уже теж не особливо потрібна", - каже близький до переговорів співрозмовник.

А будь-яка спроба підвищити ставку транзиту газу, на думку джерела, "тільки підстібне прокладання альтернативних маршрутів", таких як Північний потік.

Крім того, Януковичу запропонують визначитися: або Україна вступає в Митний союз і зберігає для себе російський ринок, або не вступає і втрачає його.

Як розповіло дипломатичне джерело, у хід можуть піти погрози: "Якщо Україна не вступить у МС, ми будемо змушені зайнятися імпортозаміщенням української продукції. І куди в цьому випадку вони дінуть своє машинобудування?".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!