Фермери кажуть, що держава кидає їх під латифундістів

Середа, 21 вересня 2011, 11:57

Фермери і дрібні землевласники пропонують обмежити право на володіння землею однієї особи до 100 гектарів.

Комітет Верховної ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів затвердив до розгляду в першому читанні законопроект N9001-1 "Про ринок землі", пише видання "Комерсант - Україна".

Відповідно до законопроекту, після скасування з першого січня 2012 року мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення власниками наділів зможуть бути тільки громадяни, фермерські господарства, держава та територіальні громади.

Законопроект передбачає сплату мита в розмірі 100% від вартості землі у разі зміни її цільового призначення в перший рік володіння, встановлює заборону на розрив договору оренди у разі зміни власника і передбачає проведення операцій з ділянками через земельний банк.

Реклама:

Дискусійною нормою є запропонована Кабміном максимальна площа землі, яка може перебувати у приватній власності - 2,1 тисячі гектарів на одного власника.

"За теперішньої вартості землі середньостатистичний фермер викуповувати паї по тисячі гектарів не зможе. Все село в середньому - не більше трьох тисяч гектарів. Якщо дозволити концентрацію двох тисяч гектарів в одного власника, все село опиниться в руках кількох людей, що загрожує махінаціями ", - вважає віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Микола Стрижак.

З 1 січня 2012 року нормативно вартість сільськогосподарської землі буде збільшена в 1,7 рази, до 20 тисяч гривень за гектар, а її оренда - удвічі, до 700 гривень за гектар.

Стрижак вважає, що оптимальним рішенням для невеликих аграріїв стане право володіти не більше 100 гектарами на сім'ю.

"Тоді максимальну кількість фермерів отримають роботу і зможуть на конкурентних підставах брати участь у товарообігу. Латифундистів варто обмежити і в праві оренди, заборонивши аграрним компаніям орендувати більше третини площі села. Але навряд чи наші пропозиції хтось почує! Все одно більшість проголосують за сигналом пана Чечетова", - каже він.

Топ-менеджер однієї з великих аграрних компаній заявив "Комерсанту", що провідні гравці ринку виступають проти існування великої кількості дрібних фермерів.

"Укрупнення земельного фонду в руках одного - двох фермерів полегшить можливість для агрохолдингів контролювати їх участь у товарообігу, а також якість продукції, яку такі господарства випускають", - заявив він.

За словами співрозмовника видання, компанії не зможуть володіти фермерськими господарствами, "але ніхто не скасовував опосередковану власність".

На перше серпня 2011 року в Україні існувало близько 100 тисяч аграрних компаній і близько семи мільйонів власників паїв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: