МВФ попереджає про новий небезпечний етап

Середа, 21 вересня 2011, 09:57

Міжнародний валютний фонд (МВФ) попереджає, що для глобальної економіки настав новий небезпечний етап, що загрожує черговим витком рецесії в розвинених країнах світу.

Про це йдеться в останній доповіді Фонду "Світова економіка - прогноз", що випускається раз на півроку, повідомляє Бі-бі-сі.

Згідно із висновками, прогнози експертів МВФ є особливо песимістичними щодо економіки розвинених країн, які, як йдеться у звіті, очікує "млявий та нестабільний розвиток".

У доповіді також міститься попередження, що проблеми в економці США та єврозони можуть стати причиною рецесії в цих країнах.

Реклама:

МВФ також називає загальний розвиток світової економіки "анемічним", прогнозуючи, що до кінця року глобальна економіка зросте лише на 1,5%.

Прогноз зростання світового ВВП на наступний рік поки що становить 4%, при тому, що 2010 року світова економіка зросла на 5%. Серед причин цього у МВФ називають "серйозну фінансову нестабільність у єврозоні"

З огляду на це експерти МВФ закликають Європейський центральний банк до "потужних інтервенцій з метою підтримання порядку на ринку державних боргів".

Доповідь МВФ була оприлюднена одразу після того, як рейтингова агенція Standard&Poors  понизила кредитний рейтинг Італії через побоювання щодо стабільності державних фінансів тієї країни.

Напередодні МВФ попередив Грецію про необхідність виконувати погоджені реформи задля отримання наступного траншу фінансової допомоги у розмірі 8 мільярдів євро, який дозволить Афінам виконати свої міжнародні фінансові зобов'язання у жовтні.

"Керівники країн мають дотримуватися своїх зобов'язань за будь-яку ціну, аби довіру до політиків та євро було збережено", - йдеться у доповіді МВФ.

Економічний оглядач Бі-Бі-Сі Стефані Фландерс відзначає, що прогнози щодо темпів економічного зростання були знижені практично для всіх країн, проте особливо це кидається у вічі щодо США та Італії.

Що стосується США, то тут МВФ звертає особливу увагу на "дуже повільне відновлення ринку праці".

"Хоча рівень безробіття у США поки що є нижчим за повоєнні роки, кількість втрачених робочих місць під час рецесії є безпрецедентною", - наголошують у фонді.

Крім того, не дуже оптимістично виглядає і ринок нерухомості у США.

Серед розвинених країн більш-менш пристойні прогнози щодо зростання економіки МВФ дає лише стосовно Німеччини (два відсотки).

Крім Німеччини, наступного року справи можуть покращитися і у Японії, якщо ця країна "вдасться до більш рішучих заходів, аби простимулювати економіку, підірвану цьогорічним цунамі та землетрусом", - йдеться у порадах експертів МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!