"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" хоче гнати азербайджанську нафту на завод Коломойського

Вівторок, 20 вересня 2011, 16:23

"Нафтогаз" веде переговори з Азербайджаном про постачання нафти для подальшої переробки за давальницькою схемою на Кременчуцькому НПЗ - "Укртатнафта".

Про це повідомив заступник голови правління НАК Вадим Чупрун журналістам у Києві у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Є такі плани з переробки азербайджанської нафти на Кременчуцькому НПЗ за давальницькою схемою... Вчора була делегація в Азербайджані, йдуть переговори", - сказав він.

Чупрун відзначив, що інші подробиці будуть оприлюднені після завершення переговорів з азербайджанською стороною.

Реклама:

Як повідомлялося, глава правління "Укртранснафти" Олександр Лазорко на минулому тижні повідомляв про відповідні плани "Нафтогазу".

За його словами, затверджений НКРЕ у серпні 2011 року новий маршрут на поставку нафти МНТ "Південний" - Кременчуцький НПЗ якраз передбачено для поставок азербайджанської нафти держхолдингом на "Укртатнафту".

"На цей маршрут нафту транспортуватиме "Нафтогаз" для давальницької переробки", - сказав Лазорко.

Як повідомлялося, в даний час "Нафтогаз Україна" здійснює давальницьку переробку нафти на потужностях Лисичанського НПЗ.

НКРЕ 11 серпня 2011 року встановила для ПАТ "Укртранснафта" новий маршрутний тариф "Морський нафтовий термінал "Південний" - Кременчуцький НПЗ" на транспортування нафти магістральними трубопроводами.

Замовником транспортування нафти за новим маршрутом є НАК "Нафтогаз".

Протяжність маршруту становить 495 км, у тарифі враховано рентабельність на рівні 5%.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, в 2010 році поставки нафти з Азербайджану на Кременчуцький НПЗ зросли в 2,1 рази в порівнянні з 2009 роком - до 1,614 мільйона тонн.

Її транспортування переважно здійснювалося за маршрутом "Пункт здачі нафти "Одеса" - Кременчуцький НПЗ", тариф на який становить 20,5 гривні / тонна.

"Укртатнафта" - контролюється співвласником Приватбанку Ігорем Коломойським та "Нафтогазом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!