Уряд домовився з виробниками та продавцями харчів тримати ціни

Вівторок, 20 вересня 2011, 15:48 -

Виробники харчів пообіцяли не допускати необґрунтованого зростання оптових цін на продовольчі товари.

Зокрема, Кабінет міністрів, виробники продовольства та підприємства мережевої роздрібної торгівлі підписали меморандум щодо необхідності стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку.

Від уряду документ підписав перший віце-прем‘єр-міністр Андрій Клюєв.

За його словами, виробники зобов‘язуються не допускати необґрунтованого зростання оптових цін на соціально значущі продовольчі товари.

Реклама:

"Йдеться про пшеничне борошно вищого ґатунку, хліб простої рецептури, гречану, пшоняну, вівсяну, горохову та рисову крупи, макаронні вироби другого класу, яловичину та свинину, крім безкісткового м‘яса, м‘ясо птиці - тушки бройлерів 1-ї категорії, варені ковбасні вироби - крім вищого сорту, молоко коров‘яче - вміст жиру до 2,5% включно, сир кисломолочний - до 9%, масло вершкове, яйця курячі С1 - в упаковці 30 штук, цукор, олію соняшникову".

Виробники зобов‘язуються встановлювати на ці продовольчі товари рентабельність не вище 12% власної оптово-відпускної ціни.

Вони також беруть зобов‘язання не допускати скорочення обсягів асортименту цих товарів та укладати прямі договори із суб‘єктами роздрібної торгівлі, додав Клюєв.

У свою чергу представники мережевої роздрібної торгівлі, згідно документу, зобов‘язалися встановлювати на перераховані товари торговельну націнку не вище 10% ціни виробника-постачальника без врахування витрат на їх транспортування у міжміському сполученні.

Роздрібні мережі також взяли на себе зобов‘язання забезпечити гарантовану наявність цих товарів у свої торгових закладах, не застосовувати для них системи платежів, різних бонусів та інших надбавок за наявність на полицях.

Клюєв заявив, що у свою чергу уряд зобов‘язався залучати представників виробників та підприємств торгівлі до підготовки урядових рішень щодо регулювання ринків продовольства та торговельних відносин.

За словами Клюєва, уряд сприятиме виділенню місцевими органами влади ділянок під будівництво об'єктів мережевої та фірмової торгівлі виробників продовольчих товарів та підприємств  торгівлі, що підписали цей меморандум.

Кабмін також сприятиме технічному переоснащенню вітчизняних виробництв шляхом включення енергозберігаючого обладнання для підприємств харчової та переробної промисловості до переліку енергозберігаючих матеріалів, обладнання та устаткування, що звільняються від ввізного мита, та операції з увезення яких на митну територію України звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Під документом також поставили свої підписи представники громадських професійних організацій.

Від виробників продовольчих товарів документ підписали: "Авангард", "Кернел", "Миронівський хлібопродукт", "Бунге", "Хліб Києва", "Хмельницька маслосирбаза", "Комплекс Агромарс", "М'ясокомбінат "Ятрань", фірма "Астарта - Київ".

Від суб‘єктів торгівлі меморандум підтримали: "Бінат", "Фуршет", "Метро Кеш енд Кері Україна", "Еко", "Адвентіс", "Ашан Україна Гіпермаркет" та інші компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: