Транзит газу по території Росії дорожчий, ніж по території України

Вівторок, 20 вересня 2011, 15:22

Федеральна служба з тарифів Росії затвердила розцінки на прокачування газу новим магістральним газопроводом "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток".

Тариф на транспортування газу трубопроводом на Далекому Сході - 3,9 долара за тисячу кубометрів палива на 100 кілометрів - вищий, ніж вартість прокачування газу Україною та за єдиною системою газопостачання "Газпрому", передає Лента.Ру.

Вартість транспортування тисячі кубометрів газу по Україні становить зараз 2,89 долара, а по трубі російського концерну - 1,78 долара.

Згідно з розрахунками ФСТ, загальна величина витрат на транспортування трубопроводом "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток" становить 2250 рублів за тисячу кубометрів газу.

Реклама:

Загальна протяжність газопроводу після завершення всіх робіт з його будівництва становитиме понад 1800 кілометрів, а пропускна спроможність - 30 мільярдів кубометрів газу в рік.

Перша черга проекту була запущена в експлуатацію 8 вересня 2011 року.

Витрати на транспортування палива по газопроводу "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток" будуть покриті з федерального бюджету.

"Газпром" отримуватиме зі споживачів оплату за тарифом ФСТ, а потім віддасть державі різницю між ціною реалізації газу та затвердженим тарифом.

У травні 2011 року в газовому концерні повідомили загальну вартість газопроводу "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток".

Вона становить 467 мільярдів рублів у цінах 2009 року.

За допомогою далекосхідного газопроводу уряд Росії розраховує забезпечити паливом Хабаровський край, Сахалінську область і Примор'я, в тому числі до саміту АТЕС 2012 року.

Крім того, по трубі газ буде транспортуватися з Сахаліну до країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!