Рахункова палата: Азаров і Бойко марнують міжнародні кредити

Вівторок, 20 вересня 2011, 12:21

Колегія Рахункової палати констатувала, що Міненерговугілля як виконавець "Проекту реабілітації гідро-електростанцій" не забезпечило повного і своєчасного використання отриманої державою позики МБРР.

Про це повідомляє прес-служба контрольного відомства.

"Реабілітація українських ГЕС мала підвищити їхню ефективність і безпеку, створити умови для стабільного енергозабезпечення країни. Проте надана Україні позика МБРР в сумі 166 мільйонів доларів освоєна менш ніж на третину", йдеться у повідомленні

Однією з причин незадовільної реалізації проекту аудитори називають невиконання урядом, Міненерговугіллям, Мінфіном та  ВАТ "Укргідроенерго" нормативно-правових актів у сфері співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями.

Реклама:

"Під час виконання проекту постійно виникали проблеми, які своєчасно не вирішувалися, внаслідок чого завершення робіт наприкінці 2011 року перенесено на 2014 рік", - наголошується в повідомленні.

На думку аудиторів, Міненерговугілля не забезпечило якісного супроводження проекту.

"Не розроблена державна програма реформування та розвитку галузі. Не впроваджено нової моделі ринку електричної енергії, на підготовку документів якої використано кошти позики в сумі 3 мільйона доларів", - зазначає відомство.

Рахунковою палатою встановлено, що необхідність залучення до робіт на ГЕС непередбаченого міжнародною угодою учасника - Гідрометцентру (МНС) - стала причиною перенесення термінів закупівлі обладнання.

Через це, кажуть аудитори, не були виконанні заходи з безпеки гребель на Дніпрі та Дністрі.

"Довготривале погодження - півтора року - міністерствами і відомствами титулу реконструкції електростанцій і незатвердження у зв'язку з цим НКРЕ тарифу на електроенергію для ВАТ "Укргідроенерго" призвели до виникнення дефіциту фінансових ресурсів", - констатує Рахункова палата.

За даними аудиторів, через це не проведено монтаж обладнання вартістю 14 мільйонів доларів, яке знаходиться на складах ВАТ "Укргідроенерго" і підвідомчих йому гідроелектростанціях, у тому числі просто неба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!